PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKIEM I BAKALIAMI

przez | 6 kwietnia 2021


Śniadanie to bardzo ważny posiłek, bez niego nie wychodzę z domu. Na śniadanie często jem owsiankę z owocami i jogurtem, a pieczona owsianka to pyszny i zdrowy początek dnia. Pieczona owsianka pasuje na pierwsze i na drugie śniadanie. Na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego, owoców i miodu albo na drugie śniadanie, jako lekkie ciasto z płatkami owsianymi, jabłkiem i bakaliami. Ta owsianka ma tak fajną, lekką konsystencję. Nie dodaję cukru, bo dzięki dodatkom jest wystarczająco słodka, ale oczywiście możecie trochę ją dosłodzić. Polecam bardzo gorąco 🙂

Składniki:
200 gr płatków owsianych (zwykłych)
250 ml mleczka kokosowego lub zwykłego
2 jajka
1 średnie jabłko
5 suszonych śliwek
3 suszone daktyle
2 łyżki rodzynek
1 łyżka jagód goji
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki płatki migdałów do posypania wierzchu

W misce mieszamy płatki z mleczkiem kokosowym, odstawiamy na 15 minut, żeby płatki zaczęły pęcznieć. Śliwki i daktyle kroimy w cienkie paski. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski z płatkami dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego wsmarowanego olejem, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy przez 30 – 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, smacznego 🙂

35 myśli nt. „PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKIEM I BAKALIAMI

Skomentuj czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.