PASZTET DROBIOWY DO SMAROWANIA


Pasztet kojarzy mi się ze świętami, szczególnie pasztet pieczony. Pasztet drobiowy do smarowania, to prostsza wersja, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Trochę przypomina francuski pasztet z wątróbek, ale jest lżejszy. Pasztet drobiowy do smarowania bardzo fajnie smakuje, ma kremową konsystencję, delikatnie pachnie ziołami i czosnkiem, można go podać z pomidorem, ogórkiem kiszonym lub domową żurawiną, to mój ulubiony sposób. Domowy pasztet to także pyszna alternatywa dla sklepowych wyrobów, szczególnie jeśli chcemy wiedzieć co jemy. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(2 słoiki o pojemności 250 ml)
250 gramów filetu z piersi kurczaka
200 gramów wątróbki drobiowej
1 mała cebula
75 gramów masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka koniaku, brandy lub porto
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól i pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w małą 1,5 cm kostkę, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Podobnie kroimy wątróbkę (wcześniej oczyszczoną z błon, można ją też pomoczyć pół godziny w mleku). Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wkładamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu, żeby się zeszkliła. Dodajemy kurczaka, czosnek pokrojony na kawałki, chwilę smażymy, posypujemy tymiankiem, majerankiem, kminem i smażymy mieszając przez około 6 – 8 minut (bez rumienienia). Następnie dokładamy wątróbkę, dolewamy koniak i smażymy na małym ogniu przez kolejne 3 – 4 minuty, przykrywamy i gotujemy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż całość wystygnie, przekładamy do miksera. Miksujemy na gładką masę (w malakserze lub blenderze kielichowym), doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do słoików, wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “PASZTET DROBIOWY DO SMAROWANIA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.