Bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, jednak w tej wersji, jako kotlety najpierw panierowane, a później zapiekane z serem mozzarella, smakuje bardzo fajnie i niebanalnie. Można powiedzieć, że to trochę takie schabowe, ale bez mięsa. Podane z orzeźwiającą salsą z pomidorów jeszcze pyszniejsze. Kotlety z bakłażana to proste danie, które może być niebanalną alternatywą dla tradycyjnych kotletów, gorąco polecam na obiad lub kolację 🙂
Przepis:
1 średni bakłażan
1 jajko
około 3/4 szklanki bułki tartej
100 gr mozzarelli
olej do smażenia
(salsa)
1 duży mięsisty pomidor
1/2 małej cebuli
1/2 ostrej papryczki, np. jalapeño
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól i pieprz do smaku
Najpierw przygotowujemy salsę. Pomidora kroimy w małe kawałki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę (bez nasion), posypujemy kolendrą, dodajemy sok z limonki, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Z bakłażana odcinamy końce i skórkę z dwóch boków, kroimy wzdłuż na 4 plastry grubości 1 cm, solimy z obu stron, rozbijamy lekko tłuczkiem, odstawiamy na 20 minut. Osuszamy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym, lekko doprawiamy pieprzem, panierujemy z obu stron, najpierw w jajku, następnie z bułce, lekko dociskając bułkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy bakłażana na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony dodajemy odrobinę oleju, odwracamy bakłażany i smażymy 4 minuty z drugiej strony, przekładamy na blaszkę, posypujemy tartym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podajemy od razu z salsą pomidorową, smacznego 🙂
O, jakie pyszne! 🙂
bakłażanik dawno nie kupowałam, czas to zmienić. Dzięki za inspiracje
Bardzo się cieszę 🙂
M
Jak pysznie się prezentują Bardzo lubię bakłażana, zapisuje do zrobienia
Uwielbiam takie warzywne kotlety 🙂
Przepysznie się prezentują 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Mniam, aż ślinka cieknie 🙂
Cudowne te kotlety 🙂
kiedyś takie robiłam, kocham bakłażana!
Narobiłaś mi smaka i to bardzo. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
Ogromnie mi miło 🙂
M
Nie jadłam jeszcze bakłażana przyrządzonego w taki sposób, ale musi być pyszny:)
Gorąco polecam 🙂
M
Pysznie to wygląda!;)
Rzadko jem bakłażana, ale takich kotlety z wielką chęcią bym spróbowała 🙂
Dla mnie idealne. 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
pieknie wygladaja
Pięknie wygląda <3
Świetna propozycja, jeszcze takich kotletów nie jadłam. Na pewno spróbuję. 😉
pysznie się zapowiadają. Poproszę talerzyk! 🙂
I pozdrawiam z krainy ziemniaków, masła, śmietany, mleka, owsianek i whiskey 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
M
Fantastyczne danie!
Ostatnio bardziej ciągnie mnie do potraw warzywnych. Na pewno wykorzystam ten przepis. Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Świetne danie! Mi chyba ostatnio brakuje witamin, bo bardzo mnie ciągnie do warzyw, więc takie przepisy są w cenie.
Gorąco polecam 🙂
M
Muszę wypróbować przepis . Smacznie wygląda .
apetyczna propozycja
Danie akurat dla mnie. Pieknie wyglada i wyobrazam sobie jak smakuje, super 🙂