KURCZAK W GALARECIE

Kurczak w galarecie pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Apetyczne, wiosenne kolory, soczyste mięso, chrupiące warzywa. Kurczak w galarecie pasuje na Wielkanoc, ale też bez okazji. To fajne, łatwe w przygotowaniu danie, które można urozmaicać różnymi warzywami. Nie wymaga specjalnych umiejętności, tylko trochę cierpliwości. Kurczak w galarecie to smaczne danie, które cieszy oczy i podniebienie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na małą formę keksową)
1 pierś kurczaka (o wadze 300gr)
1 litr bulionu
150 gr mrożonej marchewki z groszkiem ugotowanej
1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
kilka różyczek brokuła ugotowanego
1 czubata łyżka żelatyny
sól i czarny

Pierś kurczaka umieszczamy w małym garnku, zalewamy zimnym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, wyjmujemy mięso, odstawiamy do ostygnięcia, kroimy na kawałki. Gorący bulion przecedzamy do osobnego naczynia przez bardzo drobne sitko lub podwójnie złożoną gazę, odmierzamy 0,5 litra, do którego dodajemy żelatynę (taką, którą od razu miesza się w gorącym płynie) i dokładnie mieszamy, aby się całkiem rozpuściła. Jeśli używacie metalowej foremki, to trzeba ją wyłożyć folią spożywczą (foremki silikonowej lub z folii aluminiowej nie trzeba wykładać). Na dnie foremki układamy połowę warzyw i połowę kurczaka, wlewamy 1/2 letniego bulionu, wstawiamy do lodówki na pół godziny, następnie układamy pozostałe warzywa i kurczaka, zalewamy pozostałym bulionem, staramy się rozłożyć równomiernie wszystkie składniki, aby po pokrojeniu w każdej porcji były wszystkie dodatki, wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy ostrożnie z foremki folię z galaretą, zdejmujemy folię, układamy galaretę na talerzu, podajemy skropioną sokiem z cytryny, smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “KURCZAK W GALARECIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.