KOTLETY Z BAKŁAŻANA Z MOZZARELLĄ I SALSĄ POMIDOROWĄ

przez | 25 marca 2021


Bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, jednak w tej wersji, jako kotlety najpierw panierowane, a później zapiekane z serem mozzarella, smakuje bardzo fajnie i niebanalnie. Można powiedzieć, że to trochę takie schabowe, ale bez mięsa. Podane z orzeźwiającą salsą z pomidorów jeszcze pyszniejsze. Kotlety z bakłażana to proste danie, które może być niebanalną alternatywą dla tradycyjnych kotletów, gorąco polecam na obiad lub kolację 🙂

Przepis:
1 średni bakłażan
1 jajko
około 3/4 szklanki bułki tartej
100 gr mozzarelli
olej do smażenia
(salsa)
1 duży mięsisty pomidor
1/2 małej cebuli
1/2 ostrej papryczki, np. jalapeño
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól i pieprz do smaku

Najpierw przygotowujemy salsę. Pomidora kroimy w małe kawałki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę (bez nasion), posypujemy kolendrą, dodajemy sok z limonki, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Z bakłażana odcinamy końce i skórkę z dwóch boków, kroimy wzdłuż na 4 plastry grubości 1 cm, solimy z obu stron, rozbijamy lekko tłuczkiem, odstawiamy na 20 minut. Osuszamy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym, lekko doprawiamy pieprzem, panierujemy z obu stron, najpierw w jajku, następnie z bułce, lekko dociskając bułkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy bakłażana na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony dodajemy odrobinę oleju, odwracamy bakłażany i smażymy 4 minuty z drugiej strony, przekładamy na blaszkę, posypujemy tartym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podajemy od razu z salsą pomidorową, smacznego 🙂

29 komentarzy do „KOTLETY Z BAKŁAŻANA Z MOZZARELLĄ I SALSĄ POMIDOROWĄ

  1. Zuza

    pysznie się zapowiadają. Poproszę talerzyk! 🙂

    I pozdrawiam z krainy ziemniaków, masła, śmietany, mleka, owsianek i whiskey 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika

    Ostatnio bardziej ciągnie mnie do potraw warzywnych. Na pewno wykorzystam ten przepis. Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *