Quesadillas czyli placki tortilli podsmażone z serem i różnymi dodatkami. W Meksyku tortille podaje się przez cały dzień w różnych wersjach, więc na śniadanie też pasują. To danie, które robi się bardzo łatwo i można kombinować ze składnikami. Jak sama nazwa wskazuje ser, czyli “queso” to podstawowy składnik nadzienia, reszta to wyłącznie kwestia zależna od nas. Dzisiaj proponuję quesadillas z dodatkami, które kojarzą się ze śniadaniem, czyli jajka, boczek, pomidory, cebula. Quesadillas śniadaniowe to fajne urozmaicenie śniadania, zamiast zwykłych kanapek. Podaję składniki na jedną porcję, ale oczywiście możecie dobrać własne proporcje. Podpowiem tylko, że z doświadczenia wiem, że lepiej użyć niezbyt dużych placków, bo łatwiej je odwracać na patelni. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 tortilla pszenna (niezbyt duża)
2 jajka
1 plasterek chudego wędzonego boczku
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 łyżeczka masła
2 łyżki sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
2 plasterki pomidora pokrojone na kawałki
1 łyżeczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
sól i pieprz
Rozgrzewamy małą patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju, wkładamy boczek pokrojony na 3 – 4 kawałki, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, aż wytopi się tłuszcz i boczek będzie chrupiący, przekładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wkładamy łyżeczkę masła, rozgrzewamy na małym ogniu, wkładamy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, wbijamy jajka, smażymy na średnim ogniu mieszając najpierw tylko białko, a gdy się zetnie, mieszamy razem z żółtkiem do uzyskania jajecznicy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Na tortilli układamy ser, następnie jajecznicę, plasterki pomidora i boczku, składamy na pół. Patelnię grillową smarujemy cienką warstwą oleju, rozgrzewamy i układamy tortille z nadzieniem, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, dociskając łopatką do patelni, żeby lepiej się podgrzały, przyrumieniły i żeby ser się rozpuścił. Podajemy od razu, jeśli używamy małych tortilli to kroimy na pół, a jeśli większych, to pokrojone na trójkąty, jak pizza. Posypujemy natką lub kolendrą, smacznego 🙂
pysznosci, jak apetycznie wygladaja 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pyszne śniadanie
O mniam! Ale narobiłaś mi smaku!
Zjadłabym quesadillas z ogromną przyjemnością w tak smakowitym wydaniu <3
Bardzo się cieszę 🙂
M
muszę wypróbować na śniadanie 😉
Fajny pomysł na pyszne śniadanie 🙂
Ale smacznie to wygląda!:)
juz wiem co robie jutro na sniadanie 😀 tylko zamiast boczku poloze sobie troszeczke szynki 🙂 pozdrawiam!
Super, szynka też pasuje 🙂
M
ojeny ale bym zjadła! <33
Idealna propozycja dla mojej rodzinki
Mniam mniam 🙂 Ależ bym zjadła 🙂
Cudowne :))
Polecam serdecznie 🙂
M
Ależ pyszności, zjadłabym z wielką chęcią 🙂
Jak to cudownie wygląda!!! 🙂
Pozdrawiam, Werka
Świetna śniadaniowa propozycja 🙂
pyszne sniadanko! chyba sie skusze na jutro <3
Super, gorąco polecam 🙂
M
Dla mnie to absolutna nowość! Wyglądu wyjątkowo smakowicie 🙂
Takiego śniadania to bym nie odmówiła, pyszniutko 🙂
Ale smakowicie wygląda. Slinka mi cieknie 🙂
Jak ja już dawno nic podobnego nie jadłam
! Pycha!
Zjadłabym z przyjemnością 🙂 Na pewno kiedyś zrobię, ale bez boczku 🙂
jakie cudowne danie!
Uwielbiam takie dania, więc chętnie takie zrobię. Wygląda pysznie! 😉
Bardzo mi miło 🙂
M
Fajny, ciekawy sposób na tortillę 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Jakie kolorowe i pyszne! 🙂
Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
takie pyszne śniadanie to bym sobie zjadła
Pyszne śniadanko 🙂
Wygląda apetycznie i jest do tego proste w przygotowaniu. Zapisuje ten przepis i chętnie go odtworzę. Nawet jutro na śniadanie!
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam 🙂
M
Smakowicie bardzo! Uwielbiam, nie tylko na śniadanie 🙂
My z mężem uwielbiamy i często robimy. Najczęściej z kurczakiem, ale ta Twoja też pyszna 🙂