QUESADILLAS ŚNIADANIOWE


Quesadillas czyli placki tortilli podsmażone z serem i różnymi dodatkami. W Meksyku tortille podaje się przez cały dzień w różnych wersjach, więc na śniadanie też pasują. To danie, które robi się bardzo łatwo i można kombinować ze składnikami. Jak sama nazwa wskazuje ser, czyli “queso” to podstawowy składnik nadzienia, reszta to wyłącznie kwestia zależna od nas. Dzisiaj proponuję quesadillas z dodatkami, które kojarzą się ze śniadaniem, czyli jajka, boczek, pomidory, cebula. Quesadillas śniadaniowe to fajne urozmaicenie śniadania, zamiast zwykłych kanapek. Podaję składniki na jedną porcję, ale oczywiście możecie dobrać własne proporcje. Podpowiem tylko, że z doświadczenia wiem, że lepiej użyć niezbyt dużych placków, bo łatwiej je odwracać na patelni. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 tortilla pszenna (niezbyt duża)
2 jajka
1 plasterek chudego wędzonego boczku
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
1 łyżeczka masła
2 łyżki sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
2 plasterki pomidora pokrojone na kawałki
1 łyżeczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
sól i pieprz

Rozgrzewamy małą patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju, wkładamy boczek pokrojony na 3 – 4 kawałki, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, aż wytopi się tłuszcz i boczek będzie chrupiący, przekładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wkładamy łyżeczkę masła, rozgrzewamy na małym ogniu, wkładamy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, wbijamy jajka, smażymy na średnim ogniu mieszając najpierw tylko białko, a gdy się zetnie, mieszamy razem z żółtkiem do uzyskania jajecznicy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Na tortilli układamy ser, następnie jajecznicę, plasterki pomidora i boczku, składamy na pół. Patelnię grillową smarujemy cienką warstwą oleju, rozgrzewamy i układamy tortille z nadzieniem, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, dociskając łopatką do patelni, żeby lepiej się podgrzały, przyrumieniły i żeby ser się rozpuścił. Podajemy od razu, jeśli używamy małych tortilli to kroimy na pół, a jeśli większych, to pokrojone na trójkąty, jak pizza. Posypujemy natką lub kolendrą, smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “QUESADILLAS ŚNIADANIOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.