PASTA JAJECZNA Z AWOKADO I POMIDOREM


Pasta jajeczna do klasyka wśród past kanapkowych. Można ją wzbogacać różnymi dodatkami, tym razem trochę nietypowe składniki, bo to pasta jajeczna z awokado i pomidorem. Taką pastę można podać, jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki warto pamiętać, aby jaja pokroić w grubszą kostkę. Chociaż według mnie pasta smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem. Wiem, że nie wszyscy lubią awokado, a szkoda, bo to jeden z produktów zaliczanych do tzw. super food, czyli bardzo zdrowych. Nic w tym dziwnego, bo awokado to skarbnica bardzo potrzebnych witamin i tłuszczów. Myślę, że w postaci dodatku do pasty jajecznej awokado posmakuje każdemu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej cebuli pokrojonej w małą kostkę
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 – 2 łyżki majonezu
1 łyżeczka oliwy
1/2 pomidora bez skórki i pestek, pokrojonego w kostkę
sól i pieprz

Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki lub cytryny, mieszamy. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy awokado, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, podajemy od razu lub wkładamy na 10 – 15 minut do lodówki, raczej nie dłużej bo awokado ściemnieje. Smacznego 🙂

41 odpowiedzi do “PASTA JAJECZNA Z AWOKADO I POMIDOREM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.