OPONKI Z SERKA MASCARPONE


Jeszcze jeden smakołyk na “tłusty czwartek”, tym razem smaczne i niezwykle proste oponki. Oponki często przygotowuje się z ciasta z twarogiem, ale w Meksyku nie da się go kupić, więc to są oponki z serkiem mascarpone. Ciasto przygotowuje się bez drożdży, a środkiem spulchniającym jest soda, dzięki temu robi się je naprawdę błyskawicznie. Bardzo szybko też znikają 🙂 Usmażone oponki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub podać z rozpuszczoną czekoladą, gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 gr mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru pudru
125 gr serka mascarpone w temperaturze pokojowej
1 jajko w temperaturze
1 łyżeczka octu jabłkowego
około 1/2 litra oleju do smażenia

Dodatki: cukier puder do posypania, lukier, rozpuszczona czekolada

Do przesianej mąki (najpierw używamy 130 gr) dodajemy, sodę, cukier, mieszamy, dodajemy mascarpone, jajko i ocet, zagniatamy ciasto, jeśli jest klejące dodajemy pozostałą mąkę. Zagniecione ciasto przekładamy na posypaną odrobiną mąki stolnicę, rozwałkowujemy na grubość około 6 – 7 mm, szklanką wycinamy kółka, następnie kieliszkiem wycinamy środek (wycięte środki zagniatamy ponownie wraz z pozostałymi skrawkami ciasta). W rondlu rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni (jeśli nie mamy termometru to wkładamy do oleju drewnianą łyżkę wokół której od razu powinny pojawić się pęcherzyki). Smażymy partiami po kilka oponek na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy od razu z dodatkami. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “OPONKI Z SERKA MASCARPONE”

  1. Takie oponki mi się marzą. Dziś robiłam paczki, w weekend będę miała gości i zrobię im oponki według Twojego przepisu 🙂 Na samą myśl już mi ślinka cieknie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.