Żurawina to doskonały dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, wędlin i serów. Ma kwaskowy odrobinę cierpki smak i wspaniały czerwony kolor. Żurawina idealnie pasuje do pieczonej kaczki lub gęsi. To wciąż mało doceniany dodatek, a warto go zrobić szczególnie w zimie. Często kwaśny smak żurawiny łagodzi się dużą ilością cukru, żeby zredukować jego ilość, dodaję starte jabłko. Smak żurawiny wzbogaca też sok z pomarańczy i odrobina cynamonu. Gorąco polecam na święta lub bez okazji 🙂
Przepis:
300 gr mrożonej żurawiny
1/2 małego jabłka
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
3 łyżki wody
50 gr cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
Do garnka z grubym dnem wkładamy żurawinę, wodę, połowę jabłka obranego i startego na tarce o dużych oczkach, sok z pomarańczy, cukier, cynamon, podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu mieszając i naciskając żurawinę, aby popękała i puściła sok (może trochę strzelać). Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawiamy miodem, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, przekładamy gorącą do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂
Witaj ♡
Lubię żurawinę jako dodatek, sama nie za bardzo mi smakuje 🙂 Fajnie komponuje się z mięsem albo z serem 🙂 To moje ulubione kombinacje smaków 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Też lubię bardzo jako dodatek 🙂
Pozdrawiam,
M
Czuję, że jak mój mąż spróbuje tej żurawiny, to będzie ją jadł już do każdego mięsiwa 🙂
To bardzo się cieszę 🙂
M
taka domowa najlepsza
kocham zurawine w kazdj postaci
O tak! Kaczka i żurawina to duet idealny <3
Bardzo lubię żurawinę jako dodatek. Nie każdy lubi takie połączenie przy daniach wytrawnych, ale na pewno warto dać mu szansę 🙂
Też tak myślę, warto spróbować 🙂
M
Bardzo lubię żurawinę jako dodatek do mięsa. Jednak raz tylko sama przygotowałam. Najczęściej zaopatruje mnie w słoiczki wypełnione żurawinową konfiturą teściowa mojej starszej córki:)
To masz fajnie, że dostajesz żurawinę w prezencie 🙂
M
Lubię żurawinę jako dodatek do serów, więc chętnie spróbuję tej wersji. 😉
Gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię żurawinę do mięs i serów, świetnie przełamuje smak, a taka domowa jest zdecydowanie najsmaczniejsza ♡
Bardzo lubię żurawinę do mięska 🙂
Super smakuje też oscypek z nią podany 🙂
Zgadza się, do sera też fajnie smakuje 🙂
M
Kocham żurawinę w każdej postaci 🙂
Żurawina idealnie pasuje do mięs i jestem jej fanką. Zapisuję przepis, może kiedyś zrobię. 🙂
Domowa najlepsza. Ja żurawinę lubie jedynie z kaczką. Ogólnie połączenie miesa i owoców lubię jedynie przy kaczce 😀
Uwielbiam żurawinę jako dodatek do sera pleśniowego, bardzo fajny pomysł z dodaniem pomarańczy i cynamonu:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubie zurawine z serkiem brie. Narobilas mi checi 🙂
Piękny kolorek. Moja wychodzi ciemna, bo z gruszkami, a bez cytrusów 🙂