ŻURAWINA DO MIĘSA

Żurawina to doskonały dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, wędlin i serów. Ma kwaskowy odrobinę cierpki smak i wspaniały czerwony kolor. Żurawina idealnie pasuje do pieczonej kaczki lub gęsi. To wciąż mało doceniany dodatek, a warto go zrobić szczególnie w zimie. Często kwaśny smak żurawiny łagodzi się dużą ilością cukru, żeby zredukować jego ilość, dodaję starte jabłko. Smak żurawiny wzbogaca też sok z pomarańczy i odrobina cynamonu. Gorąco polecam na święta lub bez okazji 🙂
Przepis:
300 gr mrożonej żurawiny
1/2 małego jabłka
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
3 łyżki wody
50 gr cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
Do garnka z grubym dnem wkładamy żurawinę, wodę, połowę jabłka obranego i startego na tarce o dużych oczkach, sok z pomarańczy, cukier, cynamon, podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu mieszając i naciskając żurawinę, aby popękała i puściła sok (może trochę strzelać). Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawiamy miodem, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, przekładamy gorącą do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “ŻURAWINA DO MIĘSA”

  1. Witaj ♡
    Lubię żurawinę jako dodatek, sama nie za bardzo mi smakuje 🙂 Fajnie komponuje się z mięsem albo z serem 🙂 To moje ulubione kombinacje smaków 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

  2. Bardzo lubię żurawinę jako dodatek do mięsa. Jednak raz tylko sama przygotowałam. Najczęściej zaopatruje mnie w słoiczki wypełnione żurawinową konfiturą teściowa mojej starszej córki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.