ŻURAWINA DO MIĘSA

przez | 17 grudnia 2020

Żurawina to doskonały dodatek do pieczonych mięs, pasztetów, wędlin i serów. Ma kwaskowy odrobinę cierpki smak i wspaniały czerwony kolor. Żurawina idealnie pasuje do pieczonej kaczki lub gęsi. To wciąż mało doceniany dodatek, a warto go zrobić szczególnie w zimie. Często kwaśny smak żurawiny łagodzi się dużą ilością cukru, żeby zredukować jego ilość, dodaję starte jabłko. Smak żurawiny wzbogaca też sok z pomarańczy i odrobina cynamonu. Gorąco polecam na święta lub bez okazji 🙂
Przepis:
300 gr mrożonej żurawiny
1/2 małego jabłka
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
3 łyżki wody
50 gr cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
Do garnka z grubym dnem wkładamy żurawinę, wodę, połowę jabłka obranego i startego na tarce o dużych oczkach, sok z pomarańczy, cukier, cynamon, podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu mieszając i naciskając żurawinę, aby popękała i puściła sok (może trochę strzelać). Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawiamy miodem, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, przekładamy gorącą do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂

23 komentarze do „ŻURAWINA DO MIĘSA

  1. Ayuna

    Witaj ♡
    Lubię żurawinę jako dodatek, sama nie za bardzo mi smakuje 🙂 Fajnie komponuje się z mięsem albo z serem 🙂 To moje ulubione kombinacje smaków 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Paulina P.

    Bardzo lubię żurawinę jako dodatek. Nie każdy lubi takie połączenie przy daniach wytrawnych, ale na pewno warto dać mu szansę 🙂

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Bardzo lubię żurawinę jako dodatek do mięsa. Jednak raz tylko sama przygotowałam. Najczęściej zaopatruje mnie w słoiczki wypełnione żurawinową konfiturą teściowa mojej starszej córki:)

    Odpowiedz
  4. Syllunia

    Bardzo lubię żurawinę do mięs i serów, świetnie przełamuje smak, a taka domowa jest zdecydowanie najsmaczniejsza ♡

    Odpowiedz
  5. Ew

    Żurawina idealnie pasuje do mięs i jestem jej fanką. Zapisuję przepis, może kiedyś zrobię. 🙂

    Odpowiedz
  6. Agata

    Domowa najlepsza. Ja żurawinę lubie jedynie z kaczką. Ogólnie połączenie miesa i owoców lubię jedynie przy kaczce 😀

    Odpowiedz
  7. Kinga

    Uwielbiam żurawinę jako dodatek do sera pleśniowego, bardzo fajny pomysł z dodaniem pomarańczy i cynamonu:)

    Odpowiedz

Skomentuj Paulina P. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *