WIENIEC DROŻDŻOWY Z NADZIENIEM ORZECHOWYM

Wieniec drożdżowy na święta to już tradycja w moim domu. Piekę taki wieniec od kilku lat właściwie na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dla urozmaicenia eksperymentuję z różnymi nadzieniami, piekłam już wieniec drożdżowy z czekoladą i konfiturą z róży, z cynamonem i skórką pomarańczy, a w tym roku z nadzieniem orzechowym. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt prezentuje się bardzo elegancko i niezwykle apetyczne. Wieniec wygląda nawet lepiej w rzeczywistości, niż na zdjęciu, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(ciasto)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży
150 ml letniego mleka
szczypta soli
30 gramów cukru pudru
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
(nadzienie)
100 gr orzechów włoskich
1 łyżeczka mąki
1 – 2 łyżki cynamonu
1 białko jajka
szczypta soli
20 gr cukru pudru

1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, 1 łyżeczką mąki oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 7 minut, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy w młynku lub malakserze z łyżeczką mąki, dodajemy cynamon, mieszamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli przez kilka minut, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży i cienki placek (około 50 x 40 cm), smarujemy nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając jednego końca na około 2 cm. Zaczynając od nierozciętego końca, kawałki ciasta przeplatamy ze sobą, starając się by nadzienie było na górze. Łączymy końce ciasta formując wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 – 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, możemy posypać je cukrem pudrem, smacznego 🙂

Życzę wszystkim radosnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia 🙂 wiem, że te święta różnią się od innych, ze względu na epidemię, ale mam nadzieję, że mimo wszystko będą udane, bo to zależy przede wszystkim od nas samych 🙂 ściskam mocno 🙂

35 odpowiedzi do “WIENIEC DROŻDŻOWY Z NADZIENIEM ORZECHOWYM”

  1. Cudny wieniec! Z orzechowym nadzieniem musi wyjątkowo dobrze smakować.
    Tobie, Madziu i Twoim Bliskim życzę przede wszystkim zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będą również spokojne i radosne. No i smaczne:)

  2. Brzmi naprawdę świetnie. Aż mam ochotę spróbować przed Świętami. Powiedz mi jeszcze, z powidłami też dobrze wychodzi?
    Aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku!

  3. I na Święta, i na karnawał – super!
    Dziękując za wszystkie (te już wypróbowane i te jeszcze nie) przepisy – z okazji Bożego Narodzenia i Nowego Roku życzę najlepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.