Wieniec drożdżowy na święta to już tradycja w moim domu. Piekę taki wieniec od kilku lat właściwie na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dla urozmaicenia eksperymentuję z różnymi nadzieniami, piekłam już wieniec drożdżowy z czekoladą i konfiturą z róży, z cynamonem i skórką pomarańczy, a w tym roku z nadzieniem orzechowym. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt prezentuje się bardzo elegancko i niezwykle apetyczne. Wieniec wygląda nawet lepiej w rzeczywistości, niż na zdjęciu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży
150 ml letniego mleka
szczypta soli
30 gramów cukru pudru
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
(nadzienie)
100 gr orzechów włoskich
1 łyżeczka mąki
1 – 2 łyżki cynamonu
1 białko jajka
szczypta soli
20 gr cukru pudru
1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, 1 łyżeczką mąki oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 7 minut, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy w młynku lub malakserze z łyżeczką mąki, dodajemy cynamon, mieszamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli przez kilka minut, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży i cienki placek (około 50 x 40 cm), smarujemy nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając jednego końca na około 2 cm. Zaczynając od nierozciętego końca, kawałki ciasta przeplatamy ze sobą, starając się by nadzienie było na górze. Łączymy końce ciasta formując wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 – 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, możemy posypać je cukrem pudrem, smacznego 🙂
Życzę wszystkim radosnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia 🙂 wiem, że te święta różnią się od innych, ze względu na epidemię, ale mam nadzieję, że mimo wszystko będą udane, bo to zależy przede wszystkim od nas samych 🙂 ściskam mocno 🙂
Jaki piękny! 🙂
Cudny wieniec! Z orzechowym nadzieniem musi wyjątkowo dobrze smakować.
Tobie, Madziu i Twoim Bliskim życzę przede wszystkim zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będą również spokojne i radosne. No i smaczne:)
Dziękuję bardzo 🙂
wszystkiego dobrego 🙂
M
Jak orzechowy to biorę.
Przepysznie wygląda. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂
ależ mnie kusi !
Brzmi naprawdę świetnie. Aż mam ochotę spróbować przed Świętami. Powiedz mi jeszcze, z powidłami też dobrze wychodzi?
Aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku!
Tak, robiłam z konfiturą z róży i czekoladą, było pyszne 🙂
Wesołych świąt 🙂
M
Ale pyszności 🙂 Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
Wzajemnie, wesołych świąt 🙂
M
I na Święta, i na karnawał – super!
Dziękując za wszystkie (te już wypróbowane i te jeszcze nie) przepisy – z okazji Bożego Narodzenia i Nowego Roku życzę najlepiej 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
wzajemnie 🙂
M
Wieniec wygląda apetycznie. Wesołych Świąt 🙂
Wygląda obłędnie smacznie! <3
Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt! 🙂
Nigdy czegoś takiego nie jadłam ;o Ślinka cieknie 🙂
Pyszności i jest wspaniały efekt <3
Dużo radości i zdrowia na te święta i samych wspaniałych kulinarnych pomysłów w przyszłym roku 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
wzajemnie 🙂
M
Genialnie wygląda
Radosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście 😉
Dziękuję serdecznie 🙂 wzajemnie 🙂
M
Smakowicie wygląda 🙂 Wesołych Świat
Wygląda super! Życzę Ci zdrowych, spokojnych i pełnych radości świąt 🙂
Dziękuję 🙂 wzajemnie 🙂
M
Wygląda mega smakowicie Wesołych!!
Pięknie wygląda ten wieniec wesołych świąt
Wzajemnie 🙂
Pozdrawiam,
M
Prezentuje się wspaniale 🙂 Wszystkiego dobrego z okazji świąt ♥
Dziękuję bardzo 🙂 wzajemnie 🙂
M
uwielbiam wszystko co drozdzowe
Kojarzy mi się z rogalami marcińskimi 😀
Wygląda pysznie!
Cudnie się prezentuje 🙂
A w smaku na pewno wyborny 🙂
Wygląda wspaniale. Na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂
Pięknie się prezentuje, wspaniała ozdoba świątecznego stołu 🙂
Cudownie wyglada i wyobrazam sobie jak pachnie: drozdzowe ciasto, orzechy…mniam 🙂
Jaki piękny! zapisuję sobie 🙂
Dziękuję i wzajemnie