CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

przez | 1 grudnia 2020


Ciasto marchewkowe to popularne w krajach anglosaskich ciasto zimowe. Oczywiście obecnie można je spotkać na całym świecie. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie marchewki. Próbowałam już kilku różnych przepisów, ale ostatnio to ciasto marchewkowe podbiło moje kubki smakowe. Klasycznie wierzch ciasta pokrywa się kremem z serka philadelphia, ale prosty krem z mascarpone jest jeszcze lepszy. To ciasto marchewkowe jest wilgotne, miękkie, pachnące i bardzo wciągające. Już podczas pieczenia aromatyczny zapach dochodzący z piekarnika zapowiada coś pysznego. Można je przygotować bez polewy, posypane tylko cukrem pudrem, ale to już nie będzie to samo. Ciasto marchewkowe pasuje i na co dzień i na święta. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(na tortownicę 23 – 26 cm)
250 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
300 gr marchewki startej na tarce o dużych oczkach
4 jajka
100 gr drobnego cukru
150 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka dżemu pomarańczowego lub morelowego
(krem):
250 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżka bardzo miękkiego masła
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, dokładnie mieszamy. Jajka i cukier ubijamy na dużych obrotach do powstania puszystej masy, zmniejszamy obroty miksera i bardzo cienkim strumieniem wlewamy olej, miksując. Dodajemy dżem, wanilię, krótko miksujemy, następnie dodajemy startą marchewkę, suche składniki wymieszane wcześniej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 45 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy pół godziny, wyjmujemy tortownicę z ciastem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wyjmujemy ciasto. Przed podaniem mieszamy rózgą lub mikserem mascarpone z masłem, sokiem z cytryny i miodem, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Smacznego 🙂

28 myśli nt. „CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

  1. Pola

    Uwielbiam to ciasto, Magdo! Często je robię, ale zawsze ograniczam ilość cukru 🙂 Pozdrawiam najserdeczniej 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ja też dodaję mało cukru, bo i tak ma dużo smaku 🙂
      Pozdrawiam
      M

      Odpowiedz
  2. neliada

    Cudne 🙂 Wstyd się przyznać, ale ja nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego. Robiłam i z cukinii i z buraków, teraz zrobić i to 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj pola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.