PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA


Nie jestem wielką wielbicielką białej kiełbasy. Szczerze mówiąc to właściwie jem białą kiełbasę raz w roku w czasie świąt Wielkanocnych. Jednak, gdy okazało się, że w Meksyku istnieje firma, która produkuje polskie wędliny i kiełbasy, skusiłam się na prawdziwą białą kiełbasę. Tym bardziej, że kiełbasa ma idealny skład, tylko mięso i przyprawy, bez żadnych sztucznych dodatków. Często białą kiełbasę podaje się gotowaną, ale mnie dużo bardziej smakuje pieczona. Taka pieczona biała kiełbasa mocno doprawiona czosnkiem, papryką, kminem i oregano, to fajne danie obiadowe. Można ją podać z pieczywem lub z ziemniakami. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr białej kiełbasy parzonej
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 twarde jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone na ósemki
sól i pieprz
około 1/2 szklanki wody
(marynata)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

W misce mieszamy olej z sokiem z cytryny i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę i jabłka, lekko solimy i doprawiamy pieprzem, wlewamy połowę wody. Kiełbasę smarujemy z obu stron marynatą, układamy na cebuli i jabłkach, lekko nacinamy kiełbasę od góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut (w połowie pieczenia podlewamy pozostałą wodą). Podnosimy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut, aby wierzch się mocno przyrumienił. Wyjmujemy i od razu podajemy, smacznego 🙂

43 odpowiedzi do “PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA”

  1. W odróżnieniu od Ciebie uwielbiam białą kiełbasę i kupuję dość często, więc przepis jakby dla mnie.
    Świetnie, że możesz w Meksyku dostać nasze wyroby.
    Serdecznie pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.