BURACZKI ZASMAŻANE


Buraczki zasmażane to klasyczny dodatek do obiadu. Tradycyjnie podawane z kotletem mielonym i ziemniakami, dla mnie to niezapomniany smak dzieciństwa. Buraczki zasmażane można wzbogacić, np. jabłkiem, ale w moim rodzinnym domu buraczki były przygotowywane bez jabłka, dlatego ja też nie dodaję. Doprawiam buraczki odrobiną czosnku, miodu, soku z cytryny i rozmarynem. Można użyć buraczki ugotowane, jednak wolę pieczone, bo mają więcej smaku. Buraki nie są popularne w Meksyku, ale można je kupić, dlatego skusiłam się na zasmażane buraczki. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
500 gr małych buraków (gotowanych lub pieczonych)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 cebulka szalotka lub 1/2 małej cebulki bardzo drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta rozmarynu
sól do smaku

Obrane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek i rozmaryn, smażymy przez minutę, posypujemy mąką, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy buraczki, miód i sok z cytryny, smażymy mieszając przez około 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂

Jak przygotować buraczki:
1. buraczki myjemy i gotujemy w wodzie przez około godziny, następnie wyjmujemy, czekamy aż ostygną i obieramy.
2. buraczki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, jeśli buraki są duże, to najlepiej przekroić je na pół przed pieczeniem lub piec w całości, ale przez około 1 i 1/2 godziny.

26 odpowiedzi do “BURACZKI ZASMAŻANE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.