GRUSZKI ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, CYNAMONEM, MIODEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW


Jesienią często zapiekam śliwki pod kruszonką, a tym razem użyłam gruszek, a zamiast kruszonki, dodałam czekoladę, miód, cynamon, płatki migdałów i trochę orzechów. Tak zapiekane gruszki, to prosty deser, można powiedzieć, że dla leniuszków, którym się nie chce robić kruszonki. Gruszki zapiekane z czekoladą, cynamonem, miodem i płatkami migdałów smakują zaskakująco smacznie, biorąc pod uwagę proste składniki i szybko sposób przygotowania. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie, więc od razu robi się przytulnie i smacznie. Gruszki pod wpływem temperatury robią się bardzo słodkie i soczyste, a rozpuszczona czekolada powoduje, że deser jest jeszcze lepszy 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 duża dojrzała gruszka
4 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, według gustu)
2 łyżeczki płatków migdałów (ewentualnie z orzechami)
2 kosteczki czekolady

Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, w powstały dołek wkładamy kawałek czekolady, skrapiamy połową miodu, posypujemy cynamonem i płatkami migdałów (ewentualnie orzechami), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut, wyjmujemy, skrapiamy pozostałym miodem i podajemy od razu, smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “GRUSZKI ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ, CYNAMONEM, MIODEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.