DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ MEKSYKAŃSKICH


Często mówi się, że kuchnia meksykańska jest ostra, chociaż Meksykanie twierdzą, że jest po prostu dobrze przyprawiona. Moim zdaniem prawda leży pośrodku, zdarza się, że dania meksykańskie są bardzo pikantne, ale też pełne różnych smaków, aromatów i przypraw. Oprócz ostrych papryczek potrawy meksykańskie, szczególnie mięsne doprawia się czosnkiem, kminem rzymskim, oregano, kolendrą, sokiem z limonki i wieloma innymi przyprawami. W celu ułatwienia sobie gotowania przygotowałam mieszankę, która zawiera w sobie właśnie te najczęściej używane przyprawy. Mieszankę możecie oczywiście jeszcze wzbogacić, dodając np. mielone ziarna kolendry, albo mielone goździki. Jeśli chodzi o zawartość ostrej papryki, to lepiej nie przesadzać i zacząć od mniejszej ilości, bo zawsze można jeszcze dodać. Domowa mieszanka przypraw świetnie pasuje do wołowiny, wieprzowiny, czy drobiu. Ja używam 2 łyżeczek mieszanki na 1/2 kg mięsa, ale najlepiej samodzielnie poeksperymentować, żeby uzyskać satysfakcjonujący smak 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
5 łyżeczek ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie przyprawy mieszamy, przekładamy do szklanego słoiczka i szczelnie zamykamy. Smacznego 🙂

28 odpowiedzi do “DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ MEKSYKAŃSKICH”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.