WARKOCZ DROŻDŻOWY Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ


Szarlotka to ciasto, które zawsze kojarzy mi się z jesienią. Tym razem zamiast szarlotki trochę inne ciasto, bo drożdżowy warkocz z jabłkami i żurawiną oraz płatkami migdałów. Warkocz zawiera pyszne jabłka oczywiście z cynamonem, otulone drożdżowym ciastem. To ciasto bardzo fajnie wygląda, dodatek żurawiny podkręca smak, a trochę płatków migdałów dodaje chrupkości. Drożdżowy warkocz dobrze smakuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(nadzienie)
1/2 kg kwaśnych i twardych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki suszonej żurawiny

3 łyżki płatków migdałów
1 żółtko
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na cienkie plasterki. Pokrojone wkładamy miski, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy, dodajemy cynamon, cukier, mąkę, żurawinę mieszamy potrząsając miską. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, wałkujemy na grubość 5 mm nadając kształt prostokąta, na środku układamy wzdłuż ciasta najpierw płatki migdałów i następnie nadzienie, pozostawiając z obu stron po 1/3 ciasta bez nadzienia, następnie przecinamy ciasto po obu stronach na paski o szerokości około 2 cm i zaplatamy nad nadzieniem. Warkocz przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia i podajemy. Smacznego 🙂

28 odpowiedzi do “WARKOCZ DROŻDŻOWY Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.