Szarlotka to ciasto, które zawsze kojarzy mi się z jesienią. Tym razem zamiast szarlotki trochę inne ciasto, bo drożdżowy warkocz z jabłkami i żurawiną oraz płatkami migdałów. Warkocz zawiera pyszne jabłka oczywiście z cynamonem, otulone drożdżowym ciastem. To ciasto bardzo fajnie wygląda, dodatek żurawiny podkręca smak, a trochę płatków migdałów dodaje chrupkości. Drożdżowy warkocz dobrze smakuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(nadzienie)
1/2 kg kwaśnych i twardych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków migdałów
1 żółtko
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na cienkie plasterki. Pokrojone wkładamy miski, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy, dodajemy cynamon, cukier, mąkę, żurawinę mieszamy potrząsając miską. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, wałkujemy na grubość 5 mm nadając kształt prostokąta, na środku układamy wzdłuż ciasta najpierw płatki migdałów i następnie nadzienie, pozostawiając z obu stron po 1/3 ciasta bez nadzienia, następnie przecinamy ciasto po obu stronach na paski o szerokości około 2 cm i zaplatamy nad nadzieniem. Warkocz przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia i podajemy. Smacznego 🙂
Looks tasty! ❤
Blog de la Licorne * Instagram * We♥It
Idealny smakołyk na jesień do ciepłej herbatki :))
Zdecydowanie tak 🙂
M
Moja rodzina wszelkie ciasta a jabłkami pochłania na potęgę, chętnie wypróbuję przepis! 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Ależ zdjęcie! Dzięki za przepis, trzeba będzie wypróbować 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Pysznie wygląda 🙂
Cudny!
O matko wieki czegoś takiego nie jadła. Już zapisuję dobie przepis
Gorąco polecam 🙂
M
jesienne smaki!
Wygląda pysznie 🙂
Musi być przepyszny 🙂 Uwielbiam zapach domowego ciasta drożdżowego 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Połączenie idealne 🙂
Mniam 🙂 już czuje ten cudowny zapach który nieodzownie kojarzy mi się z jesienią 🙂
Tak, już podczas pieczenia pięknie pachnie 🙂
M
Piękny ten warkocz i na pewno bardzo smaczny
Warto spróbować 🙂
M
Wygląda smakowicie! Idealne na jesień 🙂
Ale mi narobiłaś smaka na noc <3 Uwielbiam ciasto drożdzowe a w takim wydaniu to już prawdziwy rarytas 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
wygladaja extra te wypieki
Wygląda mega smacznie, zapisuję sobie przepis i będę działać!
Jaki apetyczny warkocz! Pycha 🙂
Ależ Ty masz talent do pichcenia 🙂 Wszystko wygląda tak bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Nie no, rewelacja! Składam tu w domu zamówienie na podobne cudo.
Dziękuję 🙂 bardzo mi miło 🙂
M