VOL-AU-VENT Z TUŃCZYKIEM


Ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości, można z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych potraw. Jedną z nich jest klasyczna francuska przekąska “vol-au-vent”, czyli lot z wiatrem. Nazwa oddaje charakter tego dania, które jest rzeczywiście bardzo lekkie i ulotne. Po upieczeniu krążków z ciasta francuskiego powstają małe, bardzo delikatne naczynka, w które można zapakować dowolne nadzienie, np. z kurczaka, grzybów, czy słodkiego kremu. Ja użyłam pasty z tuńczyka z poprzedniego wpisu. Ważne, aby ciasto francuskie nie było bardzo cienkie, bo wtedy nie urośnie odpowiednio i nie będzie ładnie wyglądać, najlepiej, aby miało grubość około 7 – 8 mm. Vol-au-vent bardzo ładnie wyglądają i fajnie smakują 🙂 Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 3 – 4 sztuki)
1 duży płat ciasta francuskiego
1 roztrzepane żółtko
(nadzienie)
pasta z tuńczyka z poprzedniego wpisu

PASTA KANAPKOWA Z TUŃCZYKA

Ciasto francuskie składamy w poprzek i dociskamy, aby obie warstwy się skleiły, żeby uzyskać grubsze ciasto. Szklanką wycinamy 6 lub 8 krążków. Na każde vol-au-vent potrzebne będą 2 krążki (jeden cały i jeden z dziurką w środku). Połowę krążków odkładamy w całości i smarujemy jajkiem, środek nakłuwamy widelcem. W pozostałych krążkach małym kieliszkiem wycinamy środek. Na całym krążku układamy krążek z wyciętym środkiem, którego wierzch smakujemy żółtkiem (ważne, aby ułożyć krążki równo). Posklejane krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wycięte z krążków możemy też posmarować żółtkiem, ułożyć do upieczenia, wtedy uzyskamy czapeczki do przykrycia środka. Pieczemy przez około 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i czekamy kilka minut, aż trochę ostygną. Składniki nadzienia mieszamy dokładnie, delikatnie wypełniamy nim upieczone vol-au-vent, dekorujemy np. plasterkami limonki i od razu podajemy. Smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “VOL-AU-VENT Z TUŃCZYKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.