Kurczak na patyku, czyli tzw. „satay chicken”, to bardzo smaczne danie pochodzące podobno z kuchni tajskiej. Szukając pomysłu na filet z kurczaka znalazłam taki pomysł na fajną przekąskę. Potrawa jest bardzo prosta, najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie, aż kurczak się zamarynuje. Marynata zawiera wszystkie mnóstwo smaków, począwszy od czosnku, poprzez imbir, sok z limonki, sos sojowy, miód, a skończywszy na ostrej papryce. Możecie dodać też przyprawy jakie lubicie. Tradycyjnie podaje się kurczaka „satay” z sosem orzechowym, ale myślę, że sos czosnkowy też dobrze się komponuje. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 gr)
(marynata)
70 ml mleczka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki drobno startego imbiru
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka ostrej papryczki chili w proszku
1 łyżka miodu
szczypta soli i pieprzu
(sos)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z limonki
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
Mieszamy dokładnie składniki marynaty, kurczaka kroimy w poprzek na 2 cm paski, wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a maksymalnie 5 godzin. Mieszamy składniki sosu i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nabijamy na patyczki do szaszłyków. Rozgrzewamy średnio patelnię grillową, smarujemy cienką warstwą oleju, układamy kurczaka, smażymy po około 3 – 5 minut z każdej strony. Podajemy od razu z sosem. Smacznego 🙂
super przekąska jak dla mnie, zwłaszcza na imprezy, po prostu taka trochę inna 😉
Pasuje idealnie 🙂
M
O ja jakie pyszności, chętnie bym zrobiła takiego kurczaka na patyku 🙂
Troszkę egzotyki przyda się w każdej kuchni 🙂 A to danie zapowiada się na fają imprezową przekąskę.
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Ciekawy pomysł z tym kurczakiem na patyku. 😉
Świetny sposób na przygotowanie i podanie kurczaka, a sądząc po składnikach musi być niesamowicie pyszny! 😀
Chętnie wypróbuję Twój przepis 😀
Bardzo się cieszę 🙂
M
Znam, pyszności ☺☺
Pierwszy raz zrobiłam, ale na pewno nie ostatni 🙂
M
uwielbiam go!
ale fajnie się prezentuje, świetny pomysł na imprezę 🙂
ależ to musi być pyszne, uwielbiam kurczaka, a jeszcze w takim lekko egzotycznym wydaniu najbardziej:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Jaka egzotyka 🙂 Widziałam coś w tym stylu w Tajlandii
Smacznie to wygląda, jeszcze nie jadłam kurczaka na patyku 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Ale to oryginalnie wygląda! I do tego jak ładnie podane 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo fajny pomysł! To zawsze jakieś urozmaicenie posiłku 🙂 A kurczaka chyba każdy z nas lubi, więc sama chetnie spróbuję Twój pomysł 🙂
Super, polecam gorąco 🙂
M
Piękne kurczaczki, a marynata świetna 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Świetny patent na imprezową zakąskę.
Bardzo pomysłowe!
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ale apetyczny przepis.
Oryginalny pomysł na przygotowanie i podanie kurczaka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
oj glodna jestem
Niby zwykły kurczak a jednak ciekawie przedstawiony. Ja jadłam już takiego podobnego kebaba na patyku 🙂
Uwielbiam kurczaka w każdej postaci wiec i tym bym nie pogardziła 🙂 Podoba mi się sposób podania 😀
Przymierzam się do niego już od kilku lat i ciągle coś mi wypada, że zebrać się nie mogę 🙂
Fajnie, że mi o nim przypomniałaś :*
Fantastyczny pomysł na obiad!
Kolejny fajny przepis do wypróbowania 🙂
uwielbiam! 🙂
These are genuinely wonderful ideas in on the
topic of blogging. You have touched some pleasant points here.
Any way keep up wrinting.