DESER Z KREMEM Z MANGO (MANGO CURD)

przez | 14 września 2020


Bardzo lubię krem cytrynowy (lemon curd), ale ten krem z mango jest jeszcze lepszy. Podobnie jak lemon curd robi się go bardzo prosto i świetnie smakuje po prostu wyjadany ze słoiczka. Krem z mango (mango curd), to może być także pyszny dodatek do warstwowego deseru. Ten deser powstał bardzo spontanicznie, właściwie ze składników, które akurat miałam w domu. Uwielbiam lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i niezwykle apetycznie wyglądają. Owoce dodane do deseru, to kwestia gustu, ale najlepiej pasują świeże, sezonowe. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(krem z mango)
2 średnie mango (dojrzałe)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 jajko
1 żółtko
50 gr cukru (u mnie z daktyli)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
30 gramów masła

Dodatki: jogurt grecki, owoce, orzechy

Krem można przygotować dzień wcześniej. Miąższ mango razem z sokiem, który powstał podczas obierania i krojenia miąższu, miksujemy na gładko, przekładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła), mieszamy rózgą. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając rózgą, gdy krem zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystego naczynia, gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, albo na noc. Do szklanych naczyń nakładamy na dno owoce (u mnie kiwi), warstwę jogurtu greckiego, warstwę kremu z mango, orzechy i na wierzch owoce (u mnie maliny). Smacznego 🙂

30 komentarzy do „DESER Z KREMEM Z MANGO (MANGO CURD)

  1. Luiza

    Wow! Przepis wędruje do mojej kolekcji receptur na potrawy z mango (od tego lata jest to mój ulubiony owoc, który uwielbiam jeszcze bardziej niż maliny i truskawki razem wzięte). Piękna, kolorowa odmiana dla mango lassi lub koktajlu jogurtowo-bananowo z mango 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *