Bardzo lubię krem cytrynowy (lemon curd), ale ten krem z mango jest jeszcze lepszy. Podobnie jak lemon curd robi się go bardzo prosto i świetnie smakuje po prostu wyjadany ze słoiczka. Krem z mango (mango curd), to może być także pyszny dodatek do warstwowego deseru. Ten deser powstał bardzo spontanicznie, właściwie ze składników, które akurat miałam w domu. Uwielbiam lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i niezwykle apetycznie wyglądają. Owoce dodane do deseru, to kwestia gustu, ale najlepiej pasują świeże, sezonowe. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(krem z mango)
2 średnie mango (dojrzałe)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 jajko
1 żółtko
50 gr cukru (u mnie z daktyli)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
30 gramów masła
Dodatki: jogurt grecki, owoce, orzechy
Krem można przygotować dzień wcześniej. Miąższ mango razem z sokiem, który powstał podczas obierania i krojenia miąższu, miksujemy na gładko, przekładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła), mieszamy rózgą. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając rózgą, gdy krem zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystego naczynia, gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, albo na noc. Do szklanych naczyń nakładamy na dno owoce (u mnie kiwi), warstwę jogurtu greckiego, warstwę kremu z mango, orzechy i na wierzch owoce (u mnie maliny). Smacznego 🙂
Cudny ten deser. Takie przytrzymanie lata i wakacji jeszcze 🙂
To samo miałam na myśli jak zobaczyłem ten deser 🙂
jaki kolorowy deser!
wszystko co z mango biorę w ciemno
Ha ha, to tak jak ja 🙂
M
Pięknie wygląda ten deser i na pewno jest smaczny:)
Zjadłabym od razu dwa. Pycha!
wygląda tak cudownie, że mogłabym go jeść wprost z ekranu
Wow,ale piękne kolory!
Mniam. A mogłoby być mango z puszki? Ciężko u nas o mango w sklepach.
Tak, tylko odcedzone, jeśli jest w jakimś syropie 🙂
Pozdrawiam,
M
Wygląda wyśmienicie 🙂 Poproszę 😉
Gorąco polecam 🙂
M
Wygląda pięknie, smakuje pewnie też 😉 Bardzo lubię mango
Wygląda smakowicie 😉
O niee, tego nie mozna przegapic bedzie jedzone!
Uwielbiam deserki z mango 🙂 ten tak pięknie wyglada, ze już mam ochotę go zjeść 🙂
Doskonały! Kocham wszystko co zawiera w sobie mango! 😀
Prezentuje się obłędnie smacznie! 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Piękny i kolorowy 🙂 Zjadłabym 🙂
Coś słodkiego i sytego 🙂
a jaki kolorowy! pięknie się prezentuje. Świetny na letnie przyjęcia
Jest tak kolorowy, że już oczami można się najeść 🙂 Wygląda niezwykle apetycznie, a mango bardzo lubię 🙂
Bardzo lubię takie kolorowe desery, pięknie się prezentują 🙂
Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂
Pyszności 🙂
ja nie wiem jak obierac mango zawsze mam wrazenie ze za duzo zostawiam przy pestce
Jeśli mango jest dojrzałe, to nóż sam się prowadzi wokół pestki 🙂
M
Ten deserek musiał być przepyszny 🙂
Wow! Przepis wędruje do mojej kolekcji receptur na potrawy z mango (od tego lata jest to mój ulubiony owoc, który uwielbiam jeszcze bardziej niż maliny i truskawki razem wzięte). Piękna, kolorowa odmiana dla mango lassi lub koktajlu jogurtowo-bananowo z mango 🙂