DESER LODOWY


Co prawda lato kalendarzowe się skończyło, ale lody to deser nie tylko dla ochłody. Ja bardzo lubię jeść lody przez cały rok. To wersja prostych domowych lodów z owoców, jogurtu i mascarpone. Nie dodawałam cukru, ani żadnego innego słodzika, dzięki temu lody są lekkie, odrobinę przypominają sorbet. W ten sposób powstały cztery warstwy, bananowa, mango, malinowa i jeżynowa. Oczywiście możecie użyć innych owoców, ja wybrałam takie, bo chciałam uzyskać efekt przechodzenia jednego koloru w drugi. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(keksówka 22 x 10 dm)
200 gr bananów bez skórki
200 gr mango bez skórki, bez pestki
200 gr malin
200 gr jeżyn
4 łyżki mascarpone
8 łyżek gęstego jogurtu greckiego

Banany miksujemy z 1 łyżką mascarpone i 2 łyżkami jogurtu. Przekładamy do keksówki (najlepiej silikonowej lub metalowej wyłożonej folią), wkładamy do zamrażalnika na około 30 – 45 minut, zależy od ustawienia mrożenia, ważne, aby kolejna warstwa nie zmieszała się z poprzednią. Miąższ mango miksujemy dokładnie z 1 łyżką mascarpone i 2 łyżkami jogurtu i wykładamy na zmrożoną warstwę bananów. Wkładamy do zamrażalnika na 30 – 45 minut. Podobanie kolejne warstwy, przy czym maliny i jeżyny najlepiej najpierw zmiksować (osobno), przetrzeć przez sitko i dopiero zmiksować ponownie każdą z nich z mascarpone i jogurtem. Deser pozostawiamy jeszcze na 2 – 3 godziny w zamrażalniku lub na całą noc. Wyjmujemy na około 30 minut przed podaniem, dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

40 odpowiedzi do “DESER LODOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.