Chili con carne, to danie, które co prawda kojarzy się z Meksykiem, ale właściwie to potrawa z kuchni tex-mex, czyli z południa Stanów Zjednoczonych. Fajnie smakuje z tortillami lub nachosami, ale tym razem przygotowałam je w formie zapiekanki. Najlepiej przygotować duży gar, bo chili con carne odgrzewane następnego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Klasycznie przygotowywane z wołowiny, ale można też użyć innego rodzaju mięsa. Ja oprócz typowych składników dodaję startą na tarce marchewkę, dzięki czemu jest trochę lżejsze. Pasuje na rodzinny obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(chili con carne)
400 gramów mielonej chudej wołowiny
2 łyżki oleju
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 – 2 ostre papryczki pokrojone drobno
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 marchewka starta na tarce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól i pieprz
(sos na wierzch)
3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól i pieprz
2 – 3 łyżki żółtego sera startego na tarce (u mnie cheddar)
10 małych tortilli pszennych (najlepiej o średnicy takiej jak szerokość naczynia do zapiekania)
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz fasoli i kukurydzy), mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Passatę mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy 2 łyżki sosu, układamy tortillę zawinięte w rulony z nadzieniem z chili con carne w środku, polewamy sosem i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut, aż ser się rozpuści, wyjmujemy, czekamy przez chwilę, posypujemy kolendrą i podajemy. Smacznego 🙂
ale pysznosci u ciebie jak zwykle:)
Dziękuję, staram się 🙂
M
Musiały być przepyszne! 🙂
Pysznie, zdrowo i kolorowo. Z chęcią zrobię taki obiad 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Uwielbiam tortille w każdej wersji
Myślę, że całej rodzince to danie może zasmakować 🙂 Zapisuję sobie przepis na weekend 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Smacznego 🙂
M
Pyszne danie, wygląda super smacznie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
ależ mi ochoty narobiłaś na takie danie!
Bardzo mi miło 🙂
M
Uwielbiam kuchnię tex mex, też daję marchewkę do chili, pyszności ☺
Pysznie !
Wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam tego typu dania:)
What a delicious recipe, I’ll try it out!
xoxo
Lovely
http://mynameislovely.com
Wygląda pysznie!
NA wypasie !!!
Zawsze narobisz smaka 😉 Dobrego dnia 🙂
Staram się 🙂
M
Danie wygląda pysznie. Zapisuję przepis 🙂
Dla mnie pychota!
Ale mi narobiłaś smaku 🙂 Wygląda to danie obłędnie 🙂
To mi się podoba! Taki fajny rodzaj zapiekanki. Koniecznie muszę wypróbować, niech się tylko skończą upały.
Pozdrawiam:)