Marynowane papryczki jalapeno to pyszny dodatek nie tylko do dań meksykańskich. Świetnie pasują do pieczonego lub grillowanego mięsa, sosów serowych, jako element marynat do mięs, a nawet do pizzy. Oczywiście można je kupić, ale domowe smakują dużo lepiej, a poza tym marynując je w domu, sami decydujemy o poziomie ostrości. Jeśli usuniemy wszystkie nasiona, to będą łagodniejsze w smaku, jeśli chcemy bardziej pikantne, to pozostawiamy nasiona, lub usuwamy połowę. Marynowane papryczki jalapeno, to łatwy sposób na dodanie potrawom smaku i charakteru. Warto pamiętać, żeby dla bezpieczeństwa w trakcie przygotowań używać rękawiczek i nie dotykać twarzy, ani oczu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(dwa słoiki o pojemności 400 ml każdy)
10 dużych papryczek jalapeno o łącznej wadze około 0,5 kg, pokrojonych w poprzek na paski 3 – 4 mm (bez środków z nasionami, jeśli chcemy łagodniejszy smak)
250 ml wody
400 ml octu z białego wina
5 ząbków czosnku obranych i lekko zgniecionych
1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
2 małe marchewki pokrojone w półplasterki
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
2 łyżki oliwy
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i marchew, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików (najpierw paprykę i pozostałe składniki, potem wlewamy zalewę, tak aby pokryła warzywa), zakręcamy, odwracamy nakrętką w dół i pozostawiamy do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Smacznego 🙂
Taka papryka to świetny dodatek do dań 😉
Zgadza się 🙂
M
coś nowego! fajny dodatek do sałatek będzie!
Gorąco polecam 🙂
M
Muszę ich w końcu spróbować ☺
To niestety nie dla mnie. Nie lubię ostrych potraw
Mój mąż byłby zachwycony, on wszystko co ostre lubi 🙂 Będę próbować 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Muszę wypróbować 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Uwielbiam jalapeno, a marynowane są przepyszne 🙂
Zgadza się 🙂
M
Bardzo ciekawy dodatek do dań. Coś innego 🙂
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Fajny pomysł Madziu 🙂 pozdrawiam kochana 🙂
Dziękuję bardzo Marzenko 🙂
M
Śliczniutka sałatka
Papryka Jalapeno to zdecydowanie nie dla mnie ale mój facet uwielbia 😀
Marynowaną papryczkę jalapeno często używamy, ale nigdy samodzielnie nie robiliśmy. Chyba pora to zmienić 😉
Gorąco polecam 🙂
M
Takie papryczki mają mnóstwo zastosowań. Warto mieć kilka słoiczków.
Na pewno warto 🙂
M
Podziwiam, jeśli ktoś te papryczki potrafi jeść . Dla mnie to jest piekło w gębie 😉
Świetny przepis. Mam kilka krzaczków w ogródku, jak tylko dojrzeją też będę wkładać w słoiczki 🙂
Super, takie z ogródka muszą być pyszne 🙂
M
Jejku to musi być pyszne, uwielbiam ostre i intensywne smaki, narobiłaś mi ochoty na takie papryczki 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Oooo, chyba zrobię w następnym sezonie <3 Zrobię niespodziankę mojemu Ł po przperowadzce 🙂
Super, gorąco polecam 🙂
M
super propozycja
Nie przepadam za pikantnymi papryczkami, ale bez pestek mogłabym spróbować 🙂