MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO


Marynowane papryczki jalapeno to pyszny dodatek nie tylko do dań meksykańskich. Świetnie pasują do pieczonego lub grillowanego mięsa, sosów serowych, jako element marynat do mięs, a nawet do pizzy. Oczywiście można je kupić, ale domowe smakują dużo lepiej, a poza tym marynując je w domu, sami decydujemy o poziomie ostrości. Jeśli usuniemy wszystkie nasiona, to będą łagodniejsze w smaku, jeśli chcemy bardziej pikantne, to pozostawiamy nasiona, lub usuwamy połowę. Marynowane papryczki jalapeno, to łatwy sposób na dodanie potrawom smaku i charakteru. Warto pamiętać, żeby dla bezpieczeństwa w trakcie przygotowań używać rękawiczek i nie dotykać twarzy, ani oczu. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(dwa słoiki o pojemności 400 ml każdy)
10 dużych papryczek jalapeno o łącznej wadze około 0,5 kg, pokrojonych w poprzek na paski 3 – 4 mm (bez środków z nasionami, jeśli chcemy łagodniejszy smak)
250 ml wody
400 ml octu z białego wina
5 ząbków czosnku obranych i lekko zgniecionych
1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
2 małe marchewki pokrojone w półplasterki
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
2 łyżki oliwy

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i marchew, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików (najpierw paprykę i pozostałe składniki, potem wlewamy zalewę, tak aby pokryła warzywa), zakręcamy, odwracamy nakrętką w dół i pozostawiamy do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.