MAKARON Z PESTO Z ZIELONEGO GROSZKU

Makaron z pesto z zielonego groszku, czyli prosto, smacznie i zielono. Pesto z zielonego groszku z odrobiną mięty, czosnku, parmezanu, orzechów i oliwą z oliwek świetnie komponuje się z makaronem, ale można je też podać na grzankach lub tostach. Nie miałam orzeszków piniowych, dlatego użyłam nerkowców, wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Dla mnie makaron to zawsze dobry pomysł, a taki z pesto z zielonego groszku okazał się bardzo smaczny, więc jeszcze na pewno będę do niego wracać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 gr mrożonego groszku
1 mały ząbek czosnku
kilka listków mięty
30 gr orzechów nerkowca (wcześniej przez kilka godzin moczonych w wodzie)
30 gr startego drobno parmezanu (plus trochę i posypania makaronu)
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz

250 gr makaronu spaghetti

Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Resztę groszku miksujemy z pozostałymi składnikami (orzechy odcedzone z wody) na pesto. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, podajemy z pesto, posypujemy odłożonym wcześniej groszkiem i parmezanem, smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “MAKARON Z PESTO Z ZIELONEGO GROSZKU”

  1. Makaron z pesto to świetny pomysł na szybkie danie, gdy brakuje koncepcji lub czasu. Pesto z groszku nie próbowałam, ale przepis jest kuszący patrząc na składniki, więc pewnie spróbuję.

  2. Bardzo lubię klasyczne pesto, a ostatnio rozsmakowałam się również w jego różnych odmianach. Muszę poszukać, czym można zastąpić parmezan, to podrzucę to danie także mojej córce wegance 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.