KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z FASOLI


Krem czekoladowo-orzechowy z fasoli to pyszna domowa wersja podobna do popularnej nutelli. Robiłam wcześniej tego rodzaju krem na bazie awokado lub pieczonego batata. Wszystkie wersje są pyszne i zdrowe, ale ta z fasoli ma bardzo głęboki i wyrazisty smak, a jednocześnie nie czuć fasoli. Ten krem to połączenie smacznego z pożytecznym, czyli coś słodkiego, co można jeść bez wyrzutów sumienia. Krem czekoladowo-orzechowy świetne sprawdza się, jako dodatek do tostów, naleśników, ciastek, chociaż ja mogłabym jeść ten krem prosto ze słoika 🙂 Konsystencja zależy od ilości płynu, który dodamy, ja wolę bardziej zwartą. Oczywiście możecie też bardziej dosłodzić lub dodać więcej masła orzechowego, według gustu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka fasoli czerwonej odcedzonej i przepłukanej na sicie
2 – 3 łyżki masła orzechowego
2 – 3 łyżki kakao
1 – 2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
2 -3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub z agawy
1/4 szklanki mleka migdałowego, sojowego lub kokosowego

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę, próbujemy, ewentualnie dodajemy więcej płynu lub dosładzamy, smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z FASOLI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.