Kalafior w cieście to świetna przekąska. Fajnie smakuje na ciepło lub na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Możecie użyć takich przypraw jakie lubicie, jednak warto dodać dużo przypraw, aby smak był wyrazisty i trochę pikantny. Kalafior w cieście najlepiej smakuje z ulubionym sosem, np. czosnkowym, chociaż można go też podać tak jak ja z pikantnym keczupem, też pasuje. Oczywiście to może być także dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnego gotowanego kalafiora z masłem. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 mały kalafior
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki piwa
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
Kalafiora dzielimy na różyczki, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy na pół (najlepiej jak kawałki są jednakowej wielkości). Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy jajko i piwo i mieszamy rózgą, aż powstanie ciasto naleśnikowe. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki kalafiora zanurzamy w cieście (możemy pomagać sobie widelcem), otrząsamy nadmiar i smażymy po kilka kawałków na raz, odwracając, aż ładnie się zrumienią, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂
bardzo ciekawy pomysl
Dziękuję bardzo 🙂
M
Świetna przekąska, ja bardzo lubię kalafior, ale moi chłopcy zawsze kręcą nosami 😉
Mniaaam! Uwielbiam kalafiora, na pewno wypróbuję. 🙂
Ciekawy przepis:) Nigdy jeszcze nie jadłam kalafiora w cieście 😉
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Świetny pomysł!
coś nowego dla mnie!
Kalafior uwielbiamy, ale w takiej wersji go jeszcze nie jadłam 🙂 Świetny przepis 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Pychota. Często robię takiego kalafiora 🙂
Słyszałam, że taki kalafior jest bardzo pyszny. Teraz, jak mam przepis, sama się o tym przekonam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię 🙂
Właśnie taka wersja kalafiora najbardziej nam smakuje.
Już nie bułka i masło ale właśnie ciasto.
Pyszności!
Miłego dzionka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
pozdrawiam,
M
Robiłam taki w piekarniku, ale bez piwa. Pychotka 🙂
Muszę spróbować wersji z piekarnika 🙂
Pozdrawiam,
M
apetyczny pomysl
Kiedyś takiego kalafiora jadłem i bardzo mi smakował 😀
Uwielbiam takie przekąski!
Uwielbiam takie żarełko 🙂
ależ bym zjadła <3
Uwielbiam kalafior ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam. W sumie to zawsze go robię tradycyjnie z zasmażką do obiadu. Ciekawy ten pomysł w cieście, muszę wypróbować 🙂
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Wygląda smakowicie 🙂 czy taka panierka sprawdzi się również przy kurczaku?
Dziękuję 🙂 nie próbowałam z kurczakiem, ale chyba powinno się udać 🙂
M
Kocham wszystko z kalafiora 🙂
nie widziałam jeszcze tak pomysłowego przepisu :)) uwielbiam sam kalafior ale w tej formie może być naprawę bombowy.
Gorąco polecam 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
O, to coś dla mnie 🙂
Pycha 🙂 Bardzo lubię kalafiora z bułką tartą, taki w cieśie też musi być pyszny 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Wyglądają na idealną imprezową przekąskę 😉
Uwielbiam kalafiorka ale takiego w cieście jeszcze nie jadłam 🙂 musi to być istna bomba smakowa 🙂