KALAFIOR W CIEŚCIE

Kalafior w cieście to świetna przekąska. Fajnie smakuje na ciepło lub na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Możecie użyć takich przypraw jakie lubicie, jednak warto dodać dużo przypraw, aby smak był wyrazisty i trochę pikantny. Kalafior w cieście najlepiej smakuje z ulubionym sosem, np. czosnkowym, chociaż można go też podać tak jak ja z pikantnym keczupem, też pasuje. Oczywiście to może być także dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnego gotowanego kalafiora z masłem. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 mały kalafior
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki piwa
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia

Kalafiora dzielimy na różyczki, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy na pół (najlepiej jak kawałki są jednakowej wielkości). Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy jajko i piwo i mieszamy rózgą, aż powstanie ciasto naleśnikowe. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki kalafiora zanurzamy w cieście (możemy pomagać sobie widelcem), otrząsamy nadmiar i smażymy po kilka kawałków na raz, odwracając, aż ładnie się zrumienią, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “KALAFIOR W CIEŚCIE”

  1. Uwielbiam kalafior ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam. W sumie to zawsze go robię tradycyjnie z zasmażką do obiadu. Ciekawy ten pomysł w cieście, muszę wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.