FILET Z KURCZAKA Z BOCZKIEM I BOBEM


Młody bób, świetnie smakuje jedzony z odrobiną masła. Ja bardzo lubię go podjadać w czasie oglądania filmu lub czytania książki. Fajnie też komponuje się z kurczakiem, a filet z kurczaka z bobem i wędzonym boczkiem to smaczne danie obiadowe. Proste do zrobienia, a niebanalne, pasuje na letni, rodzinny obiad. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
2 piersi kurczaka
1 cebula
2 cienkie plasterki chudego wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
1/3 szklanki śmietany
sól i pieprz
125 gr młodego bobu

Bób gotujemy “al dente”. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 4 kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy boczek pokrojony w cienkie paski, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy cebulę drobno pokrojoną, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, przesuwamy cebulę i boczek na bok patelni, na środku układamy kurczaka i smażymy po około 1 – 2 minuty z każdej strony, dodajemy bulion, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 25 minut, raz przewracając mięso na drugą stronę. W tym czasie obieramy bób z łupinek, dodajemy na patelnię bób, dodajemy mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, gotujemy przez minutę, wlewamy śmietanę wymieszaną z łyżką sosu z patelni, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy, smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “FILET Z KURCZAKA Z BOCZKIEM I BOBEM”

  1. Uwielbiam bób. Gdy tylko pojawia się na stoiskach zajadam się nim aż do znudzenia. Z jednej strony dobrze, że nie jest dostępny cały rok, bo by mi się pewnie znudził, ale potrafię go jeść codziennie 😀

  2. Do niedawna nie miałam pojęcia, że bób można jeść inaczej, niż zamiast popcornu. A ostatnio właśnie trafiam na przepisy z bobem. Twój bardzo mi przypadł do gustu, chyba go wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.