PIEROGI Z JAGODAMI

Pierogi z jagodami to zawsze smaczna klasyka. Jak tylko pojawiają się jagody od razu myślę o pierogach. Wiem, że można je robić z mrożonymi jagodami, ale dla mnie to już nie to samo. Cienkie ciasto i mnóstwo soczystych jagód w środku, czy może być coś lepszego, pewnie tak, ale pierogi z jagodami na pewno mają niezapomniany smak. Polane śmietaną lub jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem albo miodem, po prostu palce lizać 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 gr mąki pszennej (u mnie tortowa) plus trochę do podsypywania
szczypta soli
1 łyżka oliwy
około 175 ml gorącej wody

Około 1/2 litra jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżki drobnego cukru

Jagody płuczemy na sitku i dokładnie odsączamy, przekładamy na ręcznik papierowy. Przesianą mąkę mieszamy w misce z solą, wlewamy oliwę i wodę, mieszamy najpierw łyżką, następnie przekładamy ciasto na blat (u mnie na silikonową stolnicę) i zagniatamy przez około 8 – 10 minut elastyczne ciasto (ostateczna ilość mąki i wody zależy od wilgotności mąki). Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy szklanką koła. Jagody delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem (najlepiej potrząsać miską z jagodami), na każde koło ciasta nakładamy łyżeczkę jagód i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w gotującej się wodzie, około 2 – 3 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów trzeba zamieszać wodę, aby nie przywarły do dna. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “PIEROGI Z JAGODAMI”

  1. Uwielbiam! Gdy tylko jagodowy sezon nastaje, obowiązkowo przygotowuję pierogi. U nas jeszcze jagódek nie ma, ale jeśli tylko się pojawią będzie pierogowe szaleństwo:)

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.