Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na tartę z mnóstwem świeżych warzyw, ale ciągle odkładałam ją w czasie. Teraz się udało i jestem zadowolona z efektu. Taka tarta to świetne danie na lekki obiad lub kolację, może też stanowić fajny dodatek do obiadu. Przyznam się, że trochę poszłam na skróty i na spodzie tarty nie ma kruchego ciasta, tylko ziemniaki, ale i tak bardzo fajnie smakuje. Cieszy oczy i podniebienie, chociaż przy krojeniu trochę się przesuwają poszczególne warstwy, ale taka uroda tej tarty 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę do tarty o średnicy 21- 23 cm)
3 średnie ziemniaki (ugotowane)
200 gr śmietany (co najmniej 18 %)
2 jajka
75 gr drobno tartego żółtego sera
1 duża cukinia
1/2 dużego bakłażana
2 małe czerwone cebule
2 podłużne mięsiste pomidory
kilka cienkich plasterków marchewki
2 – 3 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki masła do wysmarowania formy
Bakłażana kroimy na bardzo cienkie plasterki, następnie każdy plasterek na pół, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, płuczemy zimną wodą, odsączamy dokładnie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, tak samo cebulę, pomidory kroimy na około 3 mm plasterki. Ziemniaki też kroimy na cienkie plasterki, układamy na dnie formy wysmarowanej masłem, tak aby lekko zachodziły na siebie. Śmietanę, jajka i 2/3 sera mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem, mieszankę wylewamy na ziemniaki, na wierzchu układamy począwszy od brzegu plasterki cukinii, tak aby na siebie zachodziły, następnie plasterki pomidora, cebuli, bakłażana, cukinii i na koniec w samym środku plasterki marchewki. Wierzch skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut, zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy 15 minut (sprawdzamy, czy bakłażan jest miękki, bo on potrzebuje najwięcej czasu na pieczenie), wierzch posypujemy pozostałym serem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 5 minut i podajemy. Smacznego 🙂
Pięknie wygląda ta tarta! 🙂 ja ostatnio robię tyko owocową 🙂
Owocowe też pyszne 🙂
M
Zdorwa i ładnie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda fantastycznie! A ile to pracy!
Trochę wysiłku, ale warto się pomęczyć 🙂
M
To zdecydowanie coś dla mnie!
Bardzo się cieszę 🙂
M
Ale pięknie, kolorowo. Musi być pyszne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 warto się skusić 🙂
M
Jak pięknie podana, aż szkoda jeść. Piękna i kolorowa 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda przepięknie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ależ to pięknie wygląda! 😀 Moje smaki, zdecydowanie!
Dziękuję bardzo i polecam serdecznie 🙂
M
Tarta warzywna zawsze mi się kojarzy z gładką masą wymerdaną i rzuconą na ciasto, a można zrobić taką piękną różę. WoW!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Jak ona pięknie wygląda! Robisz małe arcydzieła!
Dziękuję, ogromnie mi miło 🙂
M
jaka kolorowa
Jakbym tak jadła warzywa, to pewnie bym sporo schudła.
Warto spróbować 🙂
M
Nawet fajnie, że nie ma kruchego ciasta, tylko są ziemniaki, bo dzięki temu wyszło danie bezglutenowe 😀
Nie pomyślałam o tym, ale fajnie, że zauważyłaś taką opcję 🙂
M
Bardzo świetna tarta – i piękna 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wspaniała tarta!
Prezentuje się obłędnie 🙂 Aż mi ślinka cieknie, kocham takie tarty 🙂
Madziu ale pysznie wygląda 🙂
Świetnie wygląda, idealna aby zrobić na imprezkę i zaimponować gościom 🙂