Pierogi z jagodami to zawsze smaczna klasyka. Jak tylko pojawiają się jagody od razu myślę o pierogach. Wiem, że można je robić z mrożonymi jagodami, ale dla mnie to już nie to samo. Cienkie ciasto i mnóstwo soczystych jagód w środku, czy może być coś lepszego, pewnie tak, ale pierogi z jagodami na pewno mają niezapomniany smak. Polane śmietaną lub jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem albo miodem, po prostu palce lizać 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 gr mąki pszennej (u mnie tortowa) plus trochę do podsypywania
szczypta soli
1 łyżka oliwy
około 175 ml gorącej wody
Około 1/2 litra jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżki drobnego cukru
Jagody płuczemy na sitku i dokładnie odsączamy, przekładamy na ręcznik papierowy. Przesianą mąkę mieszamy w misce z solą, wlewamy oliwę i wodę, mieszamy najpierw łyżką, następnie przekładamy ciasto na blat (u mnie na silikonową stolnicę) i zagniatamy przez około 8 – 10 minut elastyczne ciasto (ostateczna ilość mąki i wody zależy od wilgotności mąki). Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy szklanką koła. Jagody delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem (najlepiej potrząsać miską z jagodami), na każde koło ciasta nakładamy łyżeczkę jagód i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w gotującej się wodzie, około 2 – 3 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów trzeba zamieszać wodę, aby nie przywarły do dna. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Pychota!
Pamiętam takie pierogi z domu rodzinnego 🙂 Może przygotuję 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Uwielbiam! Gdy tylko jagodowy sezon nastaje, obowiązkowo przygotowuję pierogi. U nas jeszcze jagódek nie ma, ale jeśli tylko się pojawią będzie pierogowe szaleństwo:)
Na pewno niedługo pojawią się jagody i u Ciebie 🙂
M
Dawno nie jadłam pierogów z jagodami
To daj się skusić 🙂
M
Jak pięknie podane, nie sposób im się oprzeć 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Dawno już nie jadłam pierogów z jagodami, ależ mi smaka narobiłaś, wyglądają tak apetycznie:)
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
wyjątkowo letnie danie:)
Jeden ze smaków lata. Ja póki co przymierzam się na zrobienie dżemu borówkowego.
Zgadza się, w lecie muszą być pierogi z jagodami 🙂
M
Piękna, kusząca prezentacja!
Tradycją stało się, że przynajmniej raz w sezonie pierogi jagodowe muszą być 🙂
Trochę idę na łatwiznę i raczej robię naleśniki z jagodami 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 naleśniki też pyszne 🙂
M
Już są jagody?! Super! Widzę, że robisz troszkę inaczej pierogi z jagodami, niż ja. Muszę zrobić po twojemu 🙂 Pięknie wyglądają.
Dziękuję bardzo 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
M
Bajka! Smaki dzieciństwa 🙂 Cudowne pierożki 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ja nie lubię jagód 🙂 Pierogi najbardziej lubię z kapustą i grzybami, ale w wykonaniu mamy 😀
Oj, przypomniałaś mi najlepsze pierogi mojej mamy <3
U mamy na pewno najlepsze 🙂
M
O mamusiu !!! uwielbiam 😀 ale jeść , bo za lepieniem pierogów nie przepadam
Ha ha, też lubię jak ktoś pomaga kleić pierogi 🙂
M
Mmmmm, moje ulubione! 🙂
woow ale mi smaku zrobiłaś, dawno nie robiłam pierogów
Warto się skusić 🙂
M
Ale bym zjadła. Uwielbiam pierogi 🙂
Życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam pierogi z owocami <3 O mniami <3 <3
Gorąco polecam jagodowe 🙂
M
Kocham jagody 😀
najlepsze! <3
Ja umiarkowanie, ale mąż uwielbia, więc robię te pierogi w sezonie 🙂