Sezon na morele jeszcze przed nami, ale u mnie trochę przed czasem pierwszy przepis na te smaczne owoce. Tym razem to trochę przepis dla leniuszków, bo morele zapieka się błyskawicznie, wystarczą owoce, trochę miodu, cynamon i migdały. W ten mega łatwy sposób możemy przygotować fajny i prosty deser. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie cynamonem, więc od razu robi się przytulnie i smacznie. Warto poszukać jak największych moreli, dojrzałych ale niezbyt miękkich. Pod wpływem temperatury robią się bardzo słodkie i soczyste, po prostu pycha, a udekorowane odrobiną roztopionej czekolady smakują jeszcze lepiej 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 duża morela
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, według gustu)
2 łyżeczki posiekanych migdałów
2 kosteczki czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Morelę kroimy na pół, usuwamy pestkę, obie części posypujemy cynamonem, polewamy miodem, posypujemy kawałkami migdałów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut, aż migdały się lekko przyrumienią, dekorujemy czekoladą i podajemy od razu, smacznego 🙂
Rozpusta, jak dla mnie super prosto i smacznie 🙂
Dziękuję, zgadza się prosto i smacznie 🙂
M
Super deser i do tego z miodem. Zdecydowanie za mało miodu używamy w kuchni.
Uwielbiam morele, mega fajny pomysł na pyszny i zdrowy deser:)
Dziękuję bardzo, zachęcam do spróbowania 🙂
M
wspaniały, lekki deser!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Deser prosty i łatwy do przygotowania, ale jaki pyszny i jak fantastycznie wygląda!
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Wymyślasz prawdziwe cudeńka kulinarne. 😉
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Niestety nie jestem przekonana do tych moreli, wydaje mi się że by mi nie posmakowało.
Ciekawa jestem smaku takich morel 😀 Unikam owoców, chociaż naprawdę nie mam pojęcia skąd się to u mnie wzięło. Za to jak najbardziej mogę się opisać jako kulinarnego lenia więc przepis dla mnie 😀
To właśnie przepis dla leniuszków, polecam serdecznie 🙂
M
Pychotka, uwielbiam morele☺
Gorąco polecam 🙂
M
mmm poezja 🙂
Świetny pomysł na szybki ale smaczny deserek 🙂 Uwielbiam morele 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
O, jeszcze nie słyszałam o takim daniu, ale bardzo chętnie wypróbowałabym go! Tym bardziej, że brzmi prze-przepysznie 🙂 A morele kocham! Świetny i prosty przepis
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Nietypowe połączenie – morele i cynamon. Ciekawa jestem smaku 🙂
Warto spróbować, serdecznie zachęcam 🙂
M
oooo wow, ale to genialne !
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Moreli nie zapiekałam. Pysznie.
Dziękuje, warto się skusić 🙂
M
Czytając ten post zdałam sobie sprawę, jak ja dawno moreli nie jadłam. Przepis wygląda na bardzo prosty i z pewnością jest to jeden z tych przepisów, gdzie nie trzeba włożyć dużo pracy, a efekt jest superowy 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 właśnie tak jest, mało wysiłku i fajny efekt 🙂
M
O kurcze.. jaka super przekąska! I tak poza tym uświadomiłam sobie, ze dawno nie jadłam moreli 😮
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Wspaniałe! Kocham morele i z przyjemnością wypróbuję Twój przepis 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
M
Ciekawa przekąska 🙂
Ale to musi byc pyszne 🙂 i taki zdrowszy deserek niż słodycze 🙂
Dziękuję, polecam serdecznie 🙂
M
Wspaniale wyglądają 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Nigdy nie robiłam 🙂 wyglądają bardzo apetycznie
oj cudowna propozycja
Dziękuję bardzo 🙂
M
Oj tam – każdy czas jest dobry 🙂 Ten deser zapowiada się znakomicie. Mi się ostatnio udało kupić pierwsze, ale słodkie i dojrzałe brzoskwinie i przerobiłam na konfiturę do śniadania 🙂 Taka świeża, pachnąca konfitura to jest coś!
Super, na pewno konfitura była pyszna 🙂
M
Fantastyczny deser 🙂 Muszę spróbować zrobić.
Prawdziwe delicje! A do tego pięknie wyglądają 🙂
Pyszności 🙂 Czasami robię takie owoce lub na patelni i dodaję do wielu dań 🙂 Uwielbiam tak robioną brzoskwinie i gruszki 🙂