PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI

Pieczone ziemniaki to fajna przekąska lub smaczny dodatek do obiadu. Lubię gotowane młode ziemniaki, ale te pieczone jeszcze bardziej. Każdy ma pewnie własny sposób, żeby je doprawić, mogą to być zioła świeże lub suszone, ważne żeby nie żałować przypraw. To danie najlepiej smakuje z ulubionym sosem, np. czosnkowym albo tzatziki. Warto wybierać ziemniaki równej wielkości, wtedy łatwiej je pokroić na takie same części i równo się upieką. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
około 700 gr młodych ziemniaków (równej wielkości)
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku w łupinach
świeży rozmaryn

W miseczce mieszamy olej z oliwą i przyprawami. Ziemniaki myjemy, osuszamy, małe kroimy wzdłuż na ćwiartki, duże – każdą ćwiartkę wzdłuż na pół. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy olej z przyprawami i dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami (najlepiej zrobić to rękami). Dodajemy ząbki czosnku w łupinach, świeży rozmaryn, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15 – 20 minut (sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie). Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI”

  1. Zjadłabym:) zwykle młode ziemniaki jem gotowane z kefirem. Nie wpadłam na to, żeby je zwyczajnie upiec. Koniecznie muszę sprobowac
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  2. Ale apetycznie wyglądają! Ja ostatnio kupiłam młode ziemniaczki, ale nie były polskie i smakowały potwornie. Znaleźć dobre ziemniaki też okazuje się nie jest tak łatwo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.