DOMOWE CIASTECZKA JAK DELICJE


Delicje to ciasteczka popularne od bardzo wielu lat. Biszkopt na spodzie, galaretka w środku i czekolada na wierzchu. Fajnie smakują, chociaż nie przepadam za biszkoptami, dlatego w mojej wersji domowych ciasteczek w stylu delicji proponuję na spód kruche ciasteczka. Według mnie fajniej smakują od tych sklepowych. Warto też użyć galaretki o intensywnym smaku, np. agrestowej lub cytrynowej. Przygotowanie ciasteczek zajmuje trochę czasu, ale są warte wysiłku. Kruche ciasteczka możemy upiec dzień wcześniej, tak samo można wcześniej przygotować galaretkę. Takie ciasteczka mogą być fajnym prezentem od serca, np. z okazji zbliżającego się Dnia Matki 🙂 Polecam gorąco, warto spróbować 🙂
Przepis:
(ciasteczka)
250 gr mąki pszennej
100 gr cukru pudru
125 gr bardzo zimnego masła
1 jajko
(galaretka)
1 galaretka (na 500 ml wody) u mnie cytrynowa
300 ml gorącej wody
(polewa czekoladowa)
100 gr gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju bezzapachowego

Najpierw przygotowujemy ciasteczka. Przesianą mąkę rozcieramy palcami z masłem pokrojonym na małe kawałki (możemy użyć malaksera), gdy powstaną grudki dodajemy jajko i cukier, wyrabiamy ciasto do połączenia składników, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm i wycinamy kółka przy użyciu szklanki o średnicy około 6 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, czekamy aż ostygnie i przelewamy do foremki o wymiarach około 32 na 28 cm wyłożonej folią spożywczą (galaretka powinna mieć wysokość około 3 mm), wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wyjmujemy galaretkę z folią, układamy na blacie i wycinamy kółka o średnicy około 5 mm mniejszej od średnicy kruchych ciasteczek, na każdym ciasteczku układamy krążek galaretki. Czekoladę powoli rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, łyżeczką nakładamy czekoladę i rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach każdego ciasteczka, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

44 odpowiedzi do “DOMOWE CIASTECZKA JAK DELICJE”

  1. O ja Cię, ale mi narobiłaś ochoty na nie 😀 Na dodatek mam wszystkie składniki w domu, oprócz czekolady, ale to się chyba da załatwić 😀 Już wiem jakie smakołyki przyrządzę na weekend. Tylko coś czuję, że znikną w okamgnieniu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.