Przepis na klasyczny hummus, czyli pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini jest prosty i nie wymaga wysiłku, szczególnie wtedy, gdy używamy ciecierzycy z puszki. Jeśli chodzi o smak i przyprawy, to najczęściej spotyka się lekko kwaskowy, pachnący kuminem lub czosnkiem. Każdy ma swój ulubiony przepis, jedni wolą hummus bardziej puszysty i gładki, inni gęstszy, odrobinę ziarnisty. To jest taka trochę nietypowa wersja, bo zamiast tahini zawiera masło orzechowe, oprócz czosnku, dodałam imbir, który dobrze komponuje się z marchewką. W efekcie mamy fajne połączenie smaków i aromatów. Hummus pasuje oczywiście do pieczywa, ale też do chipsów lub nachos-ów. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 średnia marchewka
5 łyżek wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła orzechowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól, pieprz, szczypta kuminu i szczypta ostrej papryki w proszku
Dodatki: posiekane orzechy
Ciecierzycę odsączamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, marchewkę na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na 30 minut. Dekorujemy orzechami i gotowe, smacznego 🙂
Uwielbiam masło orzechowe, mam do niego słabość 😉 bardzo ciekawe połączenie, jadłabym 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Domowy najlepszy 🙂
Ale ciekawa wersja. Hummus bardzo lubię, ale w takiej formie jeszcze nie spotkałam 😀 Na pewno wypróbuję 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Do tej pory jadłam tylko gotowy hummus dostępny w Żabce 😉 Bardzo mi posmakował, wiele razy po niego sięgałam 🙂
To dla odmiany polecam domowy 🙂
M
Kocham hummus do szaleństwa, zwykle robię z tahini i limonką, ale, że masło orzechowe też kocham, to muszę wypróbować Twój przepis:)
Gorąco polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciekawe połączenie, z chęcią zrobię taki hummus. 😉
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Masło orzechowe i wszystko co z nim związane uwielbiam także to cos zdecydowanie dla mnie 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Bardzo apetycznie wygląda ten hummus. Jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.
Dziękuję 🙂 warto spróbować 🙂
M
Uwielbiam hummus! Takiej wersji nie znałam, z ochotą poznam 🙂
Bardzo się cieszę, polecam gorąco 🙂
M
Pyszne połączenie!
Zgadza się 🙂
M
aż głupio, ale jeszcze nigdy nie jadłam hummusu ;D
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
M
Doskonały ach ;P Pycha!
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo apetycznie wyglada 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Też lubię eksperymenty z humusem. Twój jest interesujący 🙂
To ja kasę wydaję na hummusy, a można je samemu robić?! I to takie fajne? Koniec z kupowaniem, będę robiła 🙂
Dobra decyzja 🙂
M
Uwielbiam hummus. Koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję 🙂
jeszcze nigdy nie jadłam hummusa 😀