HUMMUS Z MASŁEM ORZECHOWYM I MARCHEWKĄ


Przepis na klasyczny hummus, czyli pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini jest prosty i nie wymaga wysiłku, szczególnie wtedy, gdy używamy ciecierzycy z puszki. Jeśli chodzi o smak i przyprawy, to najczęściej spotyka się lekko kwaskowy, pachnący kuminem lub czosnkiem. Każdy ma swój ulubiony przepis, jedni wolą hummus bardziej puszysty i gładki, inni gęstszy, odrobinę ziarnisty. To jest taka trochę nietypowa wersja, bo zamiast tahini zawiera masło orzechowe, oprócz czosnku, dodałam imbir, który dobrze komponuje się z marchewką. W efekcie mamy fajne połączenie smaków i aromatów. Hummus pasuje oczywiście do pieczywa, ale też do chipsów lub nachos-ów. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 średnia marchewka
5 łyżek wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła orzechowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól, pieprz, szczypta kuminu i szczypta ostrej papryki w proszku
Dodatki: posiekane orzechy

Ciecierzycę odsączamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, marchewkę na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na 30 minut. Dekorujemy orzechami i gotowe, smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “HUMMUS Z MASŁEM ORZECHOWYM I MARCHEWKĄ”

Pozostaw odpowiedź Słodko Słodka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.