To przepis dla prawdziwych miłośników makaronu. Od razu powiem, że nie jest łatwo zrobić taki makaron, ale warto spróbować, jeśli macie ochotę na coś niebanalnego. Oczywiście makaron można kupić, ale to jednak nie to samo. Niestety nie mam maszynki do wałkowania i krojenia makaronu, która na pewno ułatwia pracę, ale uznałam, że ten wysiłek to ćwiczenia zamiast siłowni. Makaron ma bardzo ładny kolor i fajnie smakuje, można go podać z sosem, ale przyznam, że mnie podoba się skropiony oliwą i posypany parmezanem. Najlepiej użyć mąki typu 00, albo podobnej drobno zmielonej. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
200 gr mąki pszennej (u mnie tortowa)
2 jajka
150 gr szpinaku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Z umytych liści szpinaku odrywamy ogonki, w garnku zagotowujemy wodę, wkładamy szpinak, mieszamy, następnie przekładamy go do miski z wodą z dużą ilością lodu (dzięki temu szpinak zachowa ładny kolor). Szpinak dokładnie odsączamy i miksujemy z oliwą na gładką pastę. W misce mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy jajko i pastę szpinakową i wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto przez około 10 – 15 minut, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę (może się wydawać trochę suche, ale w czasie odpoczynku nabierze wilgoci). Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, następnie posypujemy odrobiną mąki, zwijamy luźno w rulon i kroimy na wstążki o grubości 0,5 cm lub trochę większe, jeśli lubicie. Rozwijamy wstążki i pozostawiamy na 10 – 15. W tym czasie w dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy partiami makaron, nie za dużo, żeby się nie skleił, gotujemy przez około 3 – 4 minuty. Smacznego 🙂
Ale super pyszny i zdrowy pomysł.
Dziękuję serdecznie 🙂
M
ale ma super kolorek
Dziękuję bardzo 🙂
M
Domowy makaron ma zupełnie inny smak, też nie mam maszynki do makaronu, ale co tam dla takiego koloru i smaku warto się poświęcić 🙂
Też tak myślę, pozdrawiam 🙂
M
Ja bym chętnie taki domowy makaron zjadła ale nie wiem czy podejmę się kiedyś wyzwania, żeby to zrobic 😀
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
Piękny!
A do tego sos serowy. Pychota!
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Makaronu ze szpinakiem jeszcze nigdy nie robiłam. Uwielbiam kluski kładzione z jego dodatkiem, to na pewno i makaron by mi posmakował 🙂
Myślę, że makaron też będzie Ci smakować 🙂
M
smakowych makaronów jeszcze w domu nie robiłam. Ale wspaniały!
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Kocham i często jem szpinak ❤
Ale on świetnie wygląda!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Piękny kolor 🙂 i też pomyślałam, że sos serowy by idealnie pasował 🙂
Dziękuję bardzo, sos serowy na pewno pasuje 🙂
M
Uwielbiam zarówno szpinak jak i swojski makaron <3
Od czasu do czasu robię makaron. Wczoraj właśnie wykorzystałam przygotowany i wysuszony 3 miesiące temu do zupy pomidorowej. Szpinakowego nigdy jeszcze nie zrobiłam. Twój wygląda obłędnie:)
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Domowy makaron jest najlepszy, a Twój prezentuje się niezwykle smakowicie! <3
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Uwielbiam makaron, szczególnie domowej produkcji:) Ten wygląda cudownie!:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo apetyczny makaron 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo interesujący ten zielony makaron 🙂
Świetny kolorek 🙂 Będzie fajnym dodatkiem do dania 🙂
Podziwiam 🙂 Makarony uwielbiam ale domowego jeszcze nie robiłam 🙂