DOMOWY MAKARON SZPINAKOWY


To przepis dla prawdziwych miłośników makaronu. Od razu powiem, że nie jest łatwo zrobić taki makaron, ale warto spróbować, jeśli macie ochotę na coś niebanalnego. Oczywiście makaron można kupić, ale to jednak nie to samo. Niestety nie mam maszynki do wałkowania i krojenia makaronu, która na pewno ułatwia pracę, ale uznałam, że ten wysiłek to ćwiczenia zamiast siłowni. Makaron ma bardzo ładny kolor i fajnie smakuje, można go podać z sosem, ale przyznam, że mnie podoba się skropiony oliwą i posypany parmezanem. Najlepiej użyć mąki typu 00, albo podobnej drobno zmielonej. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
200 gr mąki pszennej (u mnie tortowa)
2 jajka
150 gr szpinaku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Z umytych liści szpinaku odrywamy ogonki, w garnku zagotowujemy wodę, wkładamy szpinak, mieszamy, następnie przekładamy go do miski z wodą z dużą ilością lodu (dzięki temu szpinak zachowa ładny kolor). Szpinak dokładnie odsączamy i miksujemy z oliwą na gładką pastę. W misce mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy jajko i pastę szpinakową i wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto przez około 10 – 15 minut, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę (może się wydawać trochę suche, ale w czasie odpoczynku nabierze wilgoci). Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, następnie posypujemy odrobiną mąki, zwijamy luźno w rulon i kroimy na wstążki o grubości 0,5 cm lub trochę większe, jeśli lubicie. Rozwijamy wstążki i pozostawiamy na 10 – 15. W tym czasie w dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy partiami makaron, nie za dużo, żeby się nie skleił, gotujemy przez około 3 – 4 minuty. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “DOMOWY MAKARON SZPINAKOWY”

  1. Od czasu do czasu robię makaron. Wczoraj właśnie wykorzystałam przygotowany i wysuszony 3 miesiące temu do zupy pomidorowej. Szpinakowego nigdy jeszcze nie zrobiłam. Twój wygląda obłędnie:)

Pozostaw odpowiedź Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.