ZUPA CHRZANOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ


Zupa chrzanowa na pewno spodoba się tym, którzy lubią żurek, barszcz biały albo ogórkową. Ma wyrazisty smak i na pewno pasuje na Wielkanocny stół, ale oczywiście można ją też podać bez okazji. Prosta i smaczna, fajnie smakuje z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami. Jest bardzo pożywna i bardzo swojska. Zrobiłam ją na próbę i na pewno przygotuję na zbliżającą się Wielkanoc, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
1 łyżka masła
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
4 małe białe kiełbasy surowe
1 listek laurowy
2 – 3 łyżki chrzanu ze słoika
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 – 3 łyżki wody z kiszonych ogórków lub soku z cytryny (opcjonalnie)
dodatki – jajka ugotowane na twardo

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek drobno pokrojony, smażymy przez minutę, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę 2 cm ziemniaki, smażymy mieszając przez minutę, wlewamy bulion (kiełbasa powinna być zakryta płynem), zagotowujemy, zmniejszamy ogień, wkładamy lekko nakłute kiełbasy, dodajemy listek laurowy i majeranek, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są ugotowane, wyjmujemy kiełbasę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub wodą z ogórków, solą i pieprzem, dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy z kiełbasą pokrojoną na plasterki i jajkiem na twardo, smacznego 🙂

22 odpowiedzi do “ZUPA CHRZANOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ”

  1. Czasem robię sos chrzanowy, taki mój smak dzieciństwa z przedszkola. Jednak zupy nie robiłam jeszcze. Wypróbuję twój przepis, choć pewnie nie w Wielkanoc, bo by mnie moi tradycjonaliści domowi zagdakali na śmierć 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.