Szarlotka kojarzy się z jesienią, ale ja mogę ją jeść o każdej porze roku 🙂 tym razem, to szarlotka sypana, można powiedzieć, że jedna z najłatwiejszych, bo nie zagniata się ciasta. Efekt zaskakująco dobry, dwie warstwy jabłek z cynamonem, delikatne ciasto i chrupiące płatki migdałów. To przepis znany już w latach 80-tych ubiegłego wieku, ale u mnie zagościł pierwszy raz. Ciasto pysznie smakuje z kawą lub gałką lodów waniliowych. Tak sobie dogadzamy siedząc w domu 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście szarlotki w takiej wersji, to zachęcam 🙂
Przepis:
(na formę o średnicy 20 – 22 cm i wysokości około 9 cm)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,2 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
150 gr zimnego masła (najlepiej na godzinę włożyć masło do zamrażarki)
3 -4 łyżki płatków migdałów
Przesianą mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wysypujemy pierwszą część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 masła, posypujemy kolejną częścią suchych składników, następnie drugą cześć jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu, układamy startą 1/3 masła, następnie ostatnią warstwę suchych składników, na wierch starte masło i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Smacznego 🙂
Uwielbiamy! Smak dzieciństwa 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Ładnie wygląda 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Pyszna,wieki nie robiłam 🙂
To dobra okazja, żeby zrobić 🙂
M
wow this looks so yummm
Hope you stay healthy and safe
xoxo
Thanks a lot 🙂
M
Chyba nigdy nie spędzałam w kuchni tyle czasu, co teraz 😀 Chętnie wypróbuję ten przepis, bo zapowiada się smacznie!
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Ale apatyczne ciacho! Jako, że teraz i tak trzeba siedzieć w domu idę sprawdzić czy mam wszystkie składniki – jak tak, to sobie upiekę 😉
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Słyszałam o niej, ale nigdy nie zrobiłam, pysznie wygląda ☺
Warto spróbować 🙂
M
ależ bym jadła :)!
A mi się wlaśnie szarlotka kojarzy z wiosną, nie wiem dlaczego 😀
Lubie, ale jem b. rzadko 🙂
To rzeczywiście zaskakujące skojarzenie 🙂
M
Ojeju ale wygląda smacznie <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam i też robię.
Kocham wszelkie serniki i jabłeczniki właśnie 😀 Na samo słowo “szarlotka” ślinka mi cieknie 😀
Nie dziwię się, sernik i szarlotka to też moje ulubione ciasta 🙂
m
oj kusisz…
Tak, liczę na to, że się skusisz 🙂
M
Zawsze się zastanawiałam, co to znaczy “sypana”. Teraz już wiem, dzięki 🙂 Nabrałam ochoty na szarlotkę, mmmmm….
Gorąco polecam 🙂
M
Ależ mi smaka narobiłaś:) Musi być przepyszna:)
Mi kilka razy pod rząd szarlotka się nie udała i tak mnie to zniechęciło, że chyba już ze dwa lata jej nie piekłam.
Dziękuję i zachęcam do spróbowania tej wersji 🙂
M
wyglada pieknie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda bardzo smakowicie, moja mama uwielbia szarlotki sypane i swego czasu często je robiła 🙂
Warto się skusić, polecam 🙂
M
Pyszności 🙂 uwielbiam tą szarlotkę 🙂
Szczęka mi opadła. Wygląda genialnie! i ta ilość jabłek… <3
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Uwielbiam ją sama nieraz ją piekłam i robiłam kilka rożnych rodzai pycha
szarlotka dobra na wszystko 🙂
Zgadzam się w 100 % 🙂
M
uwielbiam szarlotki 🙂
Kusi ta szarlotka bardzo, choć nie wiem czy po miesiącu przestoju i przesiadywaniu w kuchni nie będę przypadkiem się kulać 🙂
Też mam ten problem, pozdrawiam 🙂
M
Kiedys robiłam taką szarlotke ale to już było trochę lat temu 🙂 Dzięki, że mi o niej pezypominiałaś 😀
dawno nie robiłam
Też mi się ostatnio zebrało na zrobienie szarlotki 🙂