SZARLOTKA SYPANA


Szarlotka kojarzy się z jesienią, ale ja mogę ją jeść o każdej porze roku 🙂 tym razem, to szarlotka sypana, można powiedzieć, że jedna z najłatwiejszych, bo nie zagniata się ciasta. Efekt zaskakująco dobry, dwie warstwy jabłek z cynamonem, delikatne ciasto i chrupiące płatki migdałów. To przepis znany już w latach 80-tych ubiegłego wieku, ale u mnie zagościł pierwszy raz. Ciasto pysznie smakuje z kawą lub gałką lodów waniliowych. Tak sobie dogadzamy siedząc w domu 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście szarlotki w takiej wersji, to zachęcam 🙂
Przepis:
(na formę o średnicy 20 – 22 cm i wysokości około 9 cm)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,2 kg kwaśnych
2 łyżeczki cynamonu
150 gr zimnego masła (najlepiej na godzinę włożyć masło do zamrażarki)
3 -4 łyżki płatków migdałów

Przesianą mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wysypujemy pierwszą część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 masła, posypujemy kolejną częścią suchych składników, następnie drugą cześć jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu, układamy startą 1/3 masła, następnie ostatnią warstwę suchych składników, na wierch starte masło i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Smacznego 🙂

44 odpowiedzi do “SZARLOTKA SYPANA”

  1. Ale apatyczne ciacho! Jako, że teraz i tak trzeba siedzieć w domu idę sprawdzić czy mam wszystkie składniki – jak tak, to sobie upiekę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.