CHLEB SODOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

przez | 25 marca 2020


Uwielbiam smak i zapach domowego chleba, niestety ostatnio zdarzają się problemy z brakiem drożdży. W takim przypadku proponuję upieczenie chleba na sodzie i maślance. Jest to bardzo prosty i szybki przepis na chleb, najbardziej popularny w Irlandii. Piecze się go ze zwykłej mąki pszennej, chociaż ja użyłam resztek mąki orkiszowej i pszennej. Wyrabia się krótko, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, piecze się tylko pół godziny. Chleb jest smaczny, lekki i ma chrupiącą skórkę. Polecam serdecznie, mnie najlepiej smakuje w dniu pieczenia z samym masłem 🙂
Przepis:
200 gr mąki orkiszowej (u mnie typ 650)
200 gr mąki pszennej (typ 550)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
50 gr płatków owsianych
400 ml maślanki

Przesianą mąkę i pozostałe suche składniki mieszamy w misce, wlewamy maślankę i mieszamy krótko, do połączenia składników, można użyć miksera z końcówką, jak do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest trochę kleiste. Posypanymi mąką dłońmi formujemy kulę, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy dłońmi zwilżonymi wodą, nacinamy nożem głęboko na krzyż (wierzch możemy posypać odrobiną płatków owsianych) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego 🙂

37 myśli nt. „CHLEB SODOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

  1. Klara

    Domowy chleb to najlpsze co może być 🙂
    Nigdy nie jadłam chleba z płatkami owsianymi, brzmi ciekawie i na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Domowy świeży chleb pysznie smakuje z samym masłem, pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dobrze mieć pod ręką taki awaryjny przepis na pieczywo 🙂 pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. Kasia Futka

    Świetny sposób na zastąpienie drożdży, a chlebek prezentuje się niezwykle apetycznie <3 Przepis zapisuję 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  3. monika

    Fajnie zrobić sobie samemu taki chlebek, szczególnie że aktualnie w moich sklepach braki na półkach:(

    Odpowiedz
  4. Zuza

    hmm… na sodzie nigdy nie robiłam. może pora na eksperyment? Co prawda mam już tylko mąkę owsianę i razową i końcówkę pszennej (aż przeraża mnie, że w tym tygodniu będzie trzeba wyjść do sklepu :(), ale może a nuż wyrośnie 🙂 Ten Twój wygląda cudownie 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Mam nadzieję, że się uda, nie piekłam tego chleba na mące owsianej 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.