Uwielbiam smak i zapach domowego chleba, niestety ostatnio zdarzają się problemy z brakiem drożdży. W takim przypadku proponuję upieczenie chleba na sodzie i maślance. Jest to bardzo prosty i szybki przepis na chleb, najbardziej popularny w Irlandii. Piecze się go ze zwykłej mąki pszennej, chociaż ja użyłam resztek mąki orkiszowej i pszennej. Wyrabia się krótko, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, piecze się tylko pół godziny. Chleb jest smaczny, lekki i ma chrupiącą skórkę. Polecam serdecznie, mnie najlepiej smakuje w dniu pieczenia z samym masłem 🙂
Przepis:
200 g mąki orkiszowej (u mnie typ 650)
200 g mąki pszennej (typ 550)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
50 g płatków owsianych
400 ml maślanki
Przesianą mąkę i pozostałe suche składniki mieszamy w misce, wlewamy maślankę i mieszamy krótko, do połączenia składników, można użyć miksera z końcówką, jak do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest trochę kleiste. Posypanymi mąką dłońmi formujemy kulę, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy dłońmi zwilżonymi wodą, nacinamy nożem głęboko na krzyż (wierzch możemy posypać odrobiną płatków owsianych) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego 🙂
Takiego jeszcze nie piekłam,wygląda super 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Od dawna mam zamiar upiec taki chlebek. Przekonałaś mnie, że nie ma co czekać!
Warto spróbować 🙂
M
taki chlebek, masełko i domowy dżem, pełnia szczęścia
Też tak myślę, pozdrawiam 🙂
M
Znam, smaczny jest☺
Wspaniały chlebuś Madziu 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Ja na szczęście drożdże póki co dostałam, ale… zachowam przepis, bo nigdy nic nie wiadomo 🙂
Też tak myślę, pozdrawiam 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Dawno nie piekłam chleba
Dobra okazja, żeby upiec chleb 🙂
M
Domowy chleb to najlpsze co może być 🙂
Nigdy nie jadłam chleba z płatkami owsianymi, brzmi ciekawie i na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Mi dzisiaj udało się dorwać duże drożdże 😀 I to ostatnie były ;D
Chlebek wygląda smakowicie, ja też kocham domowy chleb z masełkiem 🙂
Domowy świeży chleb pysznie smakuje z samym masłem, pozdrawiam 🙂
M
Na szczęście udało nam się kupić drożdże, ale kilka dni temu ich brakowało i mąż upiekł bułeczki żytnie razowe własnie na sodzie:)
Dobrze mieć pod ręką taki awaryjny przepis na pieczywo 🙂 pozdrawiam,
M
Takiego chleba jak dotąd nie jadłam. Z chęcią go spróbuję. 😉
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Świetny sposób na zastąpienie drożdży, a chlebek prezentuje się niezwykle apetycznie <3 Przepis zapisuję 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
chlebek wygląda bardzo smacznie
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda mega apetycznie 🙂 mniami 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Fajnie zrobić sobie samemu taki chlebek, szczególnie że aktualnie w moich sklepach braki na półkach:(
No właśnie to taki chlebek kryzysowy, ale smaczny 🙂
M
Słyszałam o nim ale nigdy nie piekłam 🙂
Fajny pomysł, szczególnie teraz, gdy brakuje drożdży w sklepach. Polka potrafi 😉
Dziękuję, potrzeba matką wynalazków 🙂 pozdrawiam 🙂
M
hmm… na sodzie nigdy nie robiłam. może pora na eksperyment? Co prawda mam już tylko mąkę owsianę i razową i końcówkę pszennej (aż przeraża mnie, że w tym tygodniu będzie trzeba wyjść do sklepu :(), ale może a nuż wyrośnie 🙂 Ten Twój wygląda cudownie 🙂
Mam nadzieję, że się uda, nie piekłam tego chleba na mące owsianej 🙂
M
Wygląda pięknie, muszę kiedyś i ja taki upiec 😉
Super przepis, drożdży nie widziałam już od dwóch tygodni 😛
Nie wiem, dlaczego akurat drożdży nie ma, ale chlebek na sodzie też pyszny 🙂
Wyśmienity!
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M