JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ


Zbliżające się święta Wielkanocne na pewno będą inne od tych wcześniejszych. Ze względu na ograniczenia wprowadzone w związku z epidemią koronawirusa trudno będzie spotkać się z rodziną i przyjaciółmi oraz zrobić zakupy. Nie mam jeszcze planów co dokładnie przygotuję, ale na pewno nie zabraknie na świątecznym stole jajek. Jajka faszerowane szynką to banalnie prosty przepis, więc żeby je trochę urozmaicić można je podać w postaci małych łódek z żaglem. Ten pomysł podsunęła mi przyjaciółka i bardzo mi się spodobał. Tak podane jajka będą fajną ozdobą Wielkanocnego śniadania, ale można je też podać jako smaczną przekąskę bez okazji. Serdecznie polecam 🙂

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
2 duże plastry szynki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
6 wykałaczek
natka pietruszki do dekoracji

Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Z jednego plastra szynki wykrawamy trójkąty o wysokości trochę większej niż długość wykałaczki i szerokości podstawy takiej jak szerokość jajka. Pozostałą szynkę drobno kroimy, dodajemy do żółtek razem ze szczypiorkiem i majonezem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy do połówek jajek, każdy trójkąt z szynki nabijamy na wykałaczkę i wbijamy jeden koniec w brzeg jajka, ewentualnie dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

Jak widać trudno im się oprzeć 🙂

29 odpowiedzi do “JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ”

  1. Uwielbiam faszerowane jajka i rok temu je zrobiłam 😀 Ale bardzo podoba mi się ten pomysł z użyciem szynki jako żagli 😀 Super to wygląda, chociaż tematycznie się nie łączy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.