MEKSYKAŃSKI KURCZAK W SOSIE Z CZEKOLADĄ (mole poblano de pollo)


To tradycyjne, charakterystyczne danie, typowo meksykańskie. Jadąc do Meksyku słyszałam o kurczaku w sosie czekoladowym, ale takie tłumaczenie nazwy tej potrawy to bardzo duże uproszczenie, bo mole, to bardzo złożony sos, często zawiera nawet 20 składników i tylko jednym z nich jest czekolada. Poza tym istnieje mnóstwo odmian tego dania, a wiele rodzin ma własne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Również w sklepach można kupić różne rodzaje sosu, np. czerwony (mole rojo), zielony (mole verde), czarny (mole negro). Jedno jest pewne to danie ma tak złożony smak, że trudno je porównać do czegoś innego, jest jedyne w swoim rodzaju i na pewno warto spróbować, aby poznać klasykę kuchni meksykańskiej. Sos można podać też z innym mięsem, ale wtedy wymaga dłuższego gotowania. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby był jeszcze lepszy. Nam niezwykle smakowało i dlatego nie przerażajcie się liczbą składników, bo odrobina wysiłku daje niesamowity efekt, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sos mole)
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 duża ostra papryka lub dwie małe pokrojone w kostkę (bez nasion)
1 łyżka nasion sezamu uprażonych
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 łyżki rodzynek
1 łyżka masła orzechowego
1 szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
25 gr gorzkiej czekolady(co najmniej 70 %)
sól i pieprz

2 – 3 piersi kurczaka (każda pokrojona na 4 równe kawałki)
2 łyżki oleju
Najpierw przygotowujemy sos. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej dodajemy cebulę, czosnek, ostrą paprykę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez 5 minut, dodajemy sezam, migdały, przyprawy i smażymy 3 minuty, dodajemy pomidory, masło orzechowe, czekoladę pokruszoną na kawałki i rosół, mieszamy, zagotowujemy, dalej gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładko, doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy z powrotem do garnka, przykrywamy, odstawiamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki kurczaka z obu stron, aż będą lekko przyrumienione na złoty kolor. Wyjmujemy z lodówki garnek z sosem, zagotowujemy, wkładamy obsmażone kawałki kurczaka, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Danie podajemy posypane łyżką uprażonych nasion sezamu, z ryżem lub quinoa (można je też skropić odrobiną soku z limonki). Smacznego 🙂

Gotowe mole w sklepach, jeśli komuś się nie chce robić w domu, ma w czym wybierać 🙂

43 odpowiedzi do “MEKSYKAŃSKI KURCZAK W SOSIE Z CZEKOLADĄ (mole poblano de pollo)”

  1. Jeszcze nie słyszałam o takim połączeniu! Dla mnie jest zaskakujące i nie potrafię sobie tego wyobrazić. Mam problem z nowymi smakami, dlatego przed złożeniem zamówienia zazwyczaj nie czytam składników i daję się zaskoczyć.

  2. Wow, brzmi ekstremalnie, ale i smakowicie! Nigdy nie byłam wielką fanką mięsa “na słodko”, ale tego bym spróbowała, zwłaszcza, że gorzka czekolada nie jest tak do końca “słodka”. 🙂

  3. Nim przywiozłam oryginalne meksykańskie mole zakupione (na wagę) w czekoladowym sklepiku w Puebli, już wcześniej “porwałam się” na przygotowanie kurczaka w czekoladowym sosie. Skorzystałam z jakiegoś przepisu znalezionego w Internecie. Starsza córka i zięć byli smakiem dania zachwyceni, ja – średnio. Natomiast mole jedzone wielokrotnie w Meksyku było w punkt, przepyszne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.