LANY CHRUST

przez | 18 lutego 2020


Łatwy do zrobienia, smaczny i na pewno się uda, to zalety tego przepisu na lany chrust. Idealny na “tłusty czwartek”, jeśli brakuje Wam czasu na robienie pączków, albo faworków. Lany chrust to świetne rozwiązanie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i smaży też ekspresowo, a dodatkowo można wykazać się fantazją i smażyć wzorki takie jakie lubicie, u mnie to trochę spiralki, trochę precelki. Najlepiej używać końcówki rękawa cukierniczego o średnicy nie większej niż 6 – 7 mm, żeby chruściki były cienkie i chrupiące. Posypane cukrem lub skropione roztopioną czekoladą fajnie smakują od razu po usmażeniu, na zimno też są smaczne, ale ja zdecydowanie wolę je jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na około 12 – 15 chruścików)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 ml mleka
1 łyżka wódki
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli

tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy, dodajemy żółtko i mleko oraz wódkę, mieszamy rózgą na jednolitą masę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec i wyciskamy spiralki lub inne kształty, smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem, smacznego 🙂

36 komentarzy do „LANY CHRUST

  1. Ania

    Powiem Ci ciekawy przepis 🙂 podobne są troche do churros, ale przepis zupełnie jednak inny, kiedyś próbuję jak będę miała chwilę a narzeczonego najdzie ochota na słodkie 🙂
    buziole 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *