Miałam w planach coś innego na “tłusty czwartek”, ale z braku czasu zdecydowałam się przetestować przepis na lany chrust. Jeśli też nie macie czasu na robienie pączków, albo faworków, to polecam to rozwiązanie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i smaży też ekspresowo, a dodatkowo można wykazać się fantazją i smażyć wzorki takie jakie lubicie, u mnie to trochę spiralki, trochę precelki. Najlepiej używać końcówki rękawa cukierniczego o średnicy nie większej niż 6 – 7 mm, żeby chruściki były cienkie i chrupiące. Posypane cukrem lub skropione roztopioną czekoladą fajnie smakują od razu po usmażeniu, ale na zimno też są smaczne. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na około 12 – 15 chruścików)
100 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 ml mleka
1 łyżka wódki
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy, dodajemy żółtko i mleko oraz wódkę, mieszamy rózgą na jednolitą masę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec i wyciskamy spiralki lub inne kształty, smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem, smacznego 🙂
Powiem Ci ciekawy przepis 🙂 podobne są troche do churros, ale przepis zupełnie jednak inny, kiedyś próbuję jak będę miała chwilę a narzeczonego najdzie ochota na słodkie 🙂
buziole 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie, pozdrawiam 🙂
M
dawno nie robiłam, a bardzo lubię!
To może się skusisz teraz 🙂
M
Jakie pyszności u Ciebie:)
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie 🙂
M
Chyba jeszcze takich chruścików nie jadłam. Chętnie ich spróbuję. 😉
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Lanych chruścików jeszcze nie jadłam nigdy, czas chyba spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Świetny pomysł! Chyba zrobię w tym roku 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Wygląda świetnie,jeszcze takiego nie robiłam.
Dziękuję bardzo, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pycha, muszę zrobic☺
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Wow, dziecinnie proste! Muszę to zrobić bo wygląda super 🙂
https://redamancyy.blogspot.com/
Dziękuję bardzo, warto spróbować 🙂
M
Nigdy nie jadłam w tej formie, wyglądają obłędnie!
Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Wygląda niczym spaghetti 😀
Ha ha, ale smakuje inaczej 🙂
M
Uwielbiam domowy chruścik 🙂
A przepis mega prosty, wypróbuję 🙂
Dziękuję serdecznie, gorąco polecam 🙂
M
Pysznie. Osobiście bardzo lubię lany chrust.
Pysznie, potwierdzam 🙂
M
dawno nie robilam czegos podobnego
Znam ten przepis i mam na blogu jakies2 lata temu już to robiłam pycha
Na pewno było pyszne 🙂
M
Miałam w planach, ale zrobię w weekend, bo dziś objadłam się pączkami do granic…
Ha ha, to jesteś usprawiedliwiona, pozdrawiam 🙂
M
Genialny pomysł! Nigdy tego nie widziałam 😉
Nigdy nie jadłam 🙂
Wygląda to super 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Toż to się musi rozpływać w ustach 🙂 Mega!
przepyszny