Łatwy do zrobienia, smaczny i na pewno się uda, to zalety tego przepisu na lany chrust. Idealny na „tłusty czwartek”, jeśli brakuje Wam czasu na robienie pączków, albo faworków. Lany chrust to świetne rozwiązanie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i smaży też ekspresowo, a dodatkowo można wykazać się fantazją i smażyć wzorki takie jakie lubicie, u mnie to trochę spiralki, trochę precelki. Najlepiej używać końcówki rękawa cukierniczego o średnicy nie większej niż 6 – 7 mm, żeby chruściki były cienkie i chrupiące. Posypane cukrem lub skropione roztopioną czekoladą fajnie smakują od razu po usmażeniu, na zimno też są smaczne, ale ja zdecydowanie wolę je jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na około 12 – 15 chruścików)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 ml mleka
1 łyżka wódki
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy, dodajemy żółtko i mleko oraz wódkę, mieszamy rózgą na jednolitą masę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec i wyciskamy spiralki lub inne kształty, smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem, smacznego 🙂
Powiem Ci ciekawy przepis 🙂 podobne są troche do churros, ale przepis zupełnie jednak inny, kiedyś próbuję jak będę miała chwilę a narzeczonego najdzie ochota na słodkie 🙂
buziole 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie, pozdrawiam 🙂
M
dawno nie robiłam, a bardzo lubię!
To może się skusisz teraz 🙂
M
Jakie pyszności u Ciebie:)
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie 🙂
M
Chyba jeszcze takich chruścików nie jadłam. Chętnie ich spróbuję. 😉
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Lanych chruścików jeszcze nie jadłam nigdy, czas chyba spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Świetny pomysł! Chyba zrobię w tym roku 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Wygląda świetnie,jeszcze takiego nie robiłam.
Dziękuję bardzo, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pycha, muszę zrobic☺
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Wow, dziecinnie proste! Muszę to zrobić bo wygląda super 🙂
https://redamancyy.blogspot.com/
Dziękuję bardzo, warto spróbować 🙂
M
Nigdy nie jadłam w tej formie, wyglądają obłędnie!
Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Wygląda niczym spaghetti 😀
Ha ha, ale smakuje inaczej 🙂
M
Uwielbiam domowy chruścik 🙂
A przepis mega prosty, wypróbuję 🙂
Dziękuję serdecznie, gorąco polecam 🙂
M
Pysznie. Osobiście bardzo lubię lany chrust.
Pysznie, potwierdzam 🙂
M
dawno nie robilam czegos podobnego
Znam ten przepis i mam na blogu jakies2 lata temu już to robiłam pycha
Na pewno było pyszne 🙂
M
Miałam w planach, ale zrobię w weekend, bo dziś objadłam się pączkami do granic…
Ha ha, to jesteś usprawiedliwiona, pozdrawiam 🙂
M
Genialny pomysł! Nigdy tego nie widziałam 😉
Nigdy nie jadłam 🙂
Wygląda to super 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Toż to się musi rozpływać w ustach 🙂 Mega!
przepyszny