LANY CHRUST


Miałam w planach coś innego na “tłusty czwartek”, ale z braku czasu zdecydowałam się przetestować przepis na lany chrust. Jeśli też nie macie czasu na robienie pączków, albo faworków, to polecam to rozwiązanie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i smaży też ekspresowo, a dodatkowo można wykazać się fantazją i smażyć wzorki takie jakie lubicie, u mnie to trochę spiralki, trochę precelki. Najlepiej używać końcówki rękawa cukierniczego o średnicy nie większej niż 6 – 7 mm, żeby chruściki były cienkie i chrupiące. Posypane cukrem lub skropione roztopioną czekoladą fajnie smakują od razu po usmażeniu, ale na zimno też są smaczne. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na około 12 – 15 chruścików)
100 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 ml mleka
1 łyżka wódki
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli

tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy, dodajemy żółtko i mleko oraz wódkę, mieszamy rózgą na jednolitą masę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec i wyciskamy spiralki lub inne kształty, smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem, smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “LANY CHRUST”

  1. Powiem Ci ciekawy przepis 🙂 podobne są troche do churros, ale przepis zupełnie jednak inny, kiedyś próbuję jak będę miała chwilę a narzeczonego najdzie ochota na słodkie 🙂
    buziole 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.