CIASTO MARCHEWKOWE (BEZGLUTENOWE)

przez | 1 stycznia 2020


Szczęśliwego Nowego Roku 🙂 Początek roku to zawsze czas na nowe postanowienia i spojrzenie z optymizmem w przyszłość. Proponuję przywitać nowy rok fajnym ciastem. Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast zimowych. Proste do zrobienia, a mniej kaloryczne, niż inne ciasta. Istnieje wiele różnych wersji, a ta wersja ciasta marchewkowego ma jeszcze jedną zaletę, bo jest bezglutenowe, więc mogą się nim cieszyć też osoby, które ograniczają gluten. Robi się je mega łatwo, wystarczy zmiksować składniki i dodać startą marchewkę. Najlepiej smakuje z klasyczną polewą z serka typu philadelphia, choć ja tym razem użyłam mascarpone. Jeśli macie ochotę powitać Nowy Rok fajnym ciastem, to zachęcam do spróbowania. Wilgotne, pachnące i niezbyt słodkie, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
300 gr marchewek startych na tarce o dużych oczkach
1 łyżka soku z cytryny
200 gr mąki migdałowej
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
100 gr cukru brzozowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
100 ml oleju
4 jajka
szczypta soli
(polewa)
150 gr serka mascarpone
1 łyżka płynnego miodu

Dekoracja: orzechy, żurawina suszona, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
W misie miksera mieszamy mąki, cukier, sól, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, dodajemy olej i roztrzepane jajka, chwilę miksujemy do połączenia składników. Dodajemy marchewkę skropioną sokiem z cytryny, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej cynamonem, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy, wyjmujemy z tortownicy, wierzch smarujemy mascarpone wymieszanym z miodem, dekorujemy bakaliami. Smacznego 🙂

26 myśli nt. „CIASTO MARCHEWKOWE (BEZGLUTENOWE)

  1. Dorota

    Madziu, niech 2020 rok będzie czasem spokoju, radości, pomyślności i kulinarnych pomysłów.
    bardzo lubię ciasto marchewkowe. Piekłam je dosłownie parę dni temu i wykorzystałam do “produkcji” ostatniego tortu. Następnym razem upiekę w wersji bezglutenowej.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. SYS

    bardzo lubię ciasto marchewkowe 🙂 to ciekawy, bezglutenowy przepis 🙂 chętnie go wypróbuję w wolnej chwili

    Odpowiedz
  3. Ania

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Przepis wydaje się być łatwy, a że jestem totalną nogą jeśli chodzi o desery to może ten nie sprawi że kolejne ciasto pójdzie do kosza:D

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.