Święta za nami, mam nadzieję, że ten czas spędziliście miło w rodzinnym gronie. Przed nami zbliżający się Sylwester i karnawał. Czas imprez, dlatego proponuję fajny przepis na drożdżowy wieniec ze szpinakiem. Pomysł podejrzany na innych blogach, który chciałam już dawno zrobić i teraz się udało. Wieniec bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje, myślę, że nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają może się spodobać. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(farsz)
450 gr mrożonego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
100 gr sera feta
25 gr parmezanu drobno startego
sól i pieprz
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy mieszając, aż się rozmrozi i woda odparuje, dodajemy czosnek, pokrojony w małą kostkę ser feta i parmezan. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na okrąg średnicy około 25 – 26 cm (możemy przyciąć ciasto nożem, żeby miało ładny kształt), pierwszą część układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wykładamy 2 łyżki nadzienia, resztę nadzienia przy brzegu okręgu, pozostawiając około 1 cm do brzegu. Na wierzchu układamy drugą część ciasta, zlepiamy brzegi obu kawałków ciasta, możemy docisnąć widelcem, środek z farszem przykrywamy małą miseczką lub dużą szklanką dnem do góry, ciasto od brzegu szklanki do brzegu ciasta kroimy ostrym nożem na około 3 cm paski, każdy pasek przekręcamy dwa razy i dociskamy koniec do blaszki z papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i gorące ciasto smarujemy 1 łyżeczką roztopionego masła. Podajemy ciepłe np. z barszczykiem lub ulubionym sosem. Smacznego 🙂
Ze szpinakiem to moje smaki i jak pięknie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Też mi się podobają takie wieńce, świetnie taka przekąska wygląda ☺
Super 🙂 Wszyscy robią z makiem, a przecież szpinak to genialny pomysł 🙂 Zrobię z pewnością.
Dziękuję, warto spróbować ze szpinakiem 🙂
M
Cudownie i apetycznie Ci wyszedł.
Wspaniały wieniec ♥
Pięknie i bardzo smakowicie wygląda, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wiem, że jest pyszny, bo i ja kiedyś taki szpinakowy wieniec zaserwowałam gościom na imieninowym spotkaniu. Byli zachwyceni i smakiem, i wyglądem.
Serdecznie pozdrawiam:)
Na pewno było pysznie 🙂
pozdrawiam,
M
Super, muszę kiedyś zrobić!
Warto się skusić 🙂
M
Wygląda cudownie i na pewno tak samo smakuje:D Buziaczki:**
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam szpinak, a wieniec wygląda pięknie!
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
Wspaniały i efektowny przepis! Rewelacja 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Cudowny! Kulinarne dzieło sztuki! <3 Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 szczęśliwego Nowego Roku 🙂
M
Pyszny pomysł kochana 🙂 szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Dziękuję Marzenko, wzajemnie, wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
M
wyglada mega apetycznie ten wieniec 🙂
Bardzo piękny wieniec i na pewno równie pyszny jak urodziwy 🙂
Wygląda naprawdę apetycznie. I w sumie nie jest znowu tak trudny do wykonania… więc zdecydowanie do spróbowania:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Przepięknie się prezentuje 🙂
Wygląda cudnie:)