SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SELEREM KONSERWOWYM

przez | 14 grudnia 2019


Ostatnio zachęcałam do śledzi z sosem koperkowym, a dzisiaj trochę mniej klasyczna propozycja. Śledzie i seler konserwowy, to nietypowe połączenie, ale naprawdę warto spróbować, bo okazało się bardzo smaczne. Do tego garść rodzynek i garść orzechów włoskich oraz sos na bazie jogurtu greckiego i majonezu. Sama jestem zaskoczona, jak wszystko fajnie się komponuje i pyszne smakuje. Jeśli szukacie niebanalnego przepisu na śledzie, to gorąco polecam. To może być hit wigilijnego stołu 🙂

Przepis:
2 duże lub 3 małe filety śledziowe (u mnie solone)
1 słoik selera konserwowego (300 gr)
garść rodzynek
garść pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól i pieprz
Śledzie płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół) przez kilka godzin, w tym czasie 2 – 3 razy zmieniamy wodę (czas zależy od tego jak bardzo słone są śledzie). Odsączony seler mieszamy z rodzynkami i orzechami, dodajemy wymieszany jogurt z majonezem, mieszamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Osuszone ręcznikiem papierowym śledzie kroimy na kawałki, układamy na talerzu, na wierzch układamy pozostałe składniki lub śledzie dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Smacznego 🙂

21 myśli nt. „SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SELEREM KONSERWOWYM

  1. Klimaty Agness

    Uwielbiam śledzie z selerem, ale z konserwowym jeszcze nie robiłam, zawsze używam świeżego, chętnie wypróbuję Twoją wersję 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, a ja nigdy nie robiłam śledzi ze świeżym selerem, muszę spróbować 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.