WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU


Kompot z suszu to tradycyjny wigilijny napój. Przyznam się, że nie należy do moich ulubionych smaków, ale ten jeden raz w roku ma swój urok. Suszone owoce podobno symbolizują dostatek i życzenie, aby w przyszłym roku było równie obficie przy wigilijnym stole. Owoce i aromatyczne przyprawy nadają mu niezwykły smak i zapach. Oprócz suszonych owoców dodaję też świeżą cytrynę i mandarynki, dzięki temu kompot jest jeszcze lepszy. Ja nie dodaję cukru, bo owoce są dostatecznie słodkie, ale jeśli macie ochotę, to proponuję dodać łyżkę miodu. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
około 500 gr suszonych owoców (jabłka, gruszki, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, figi)
2 kawałki kory cynamonu
5 goździków
2 gwiazdki anyżu
sok wyciśnięty z dwóch mandarynek
sparzona mandarynka i cytryna

Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 3 – 4 litrami przegotowanej zimnej wody (owoce powinny być zakryte wodą), dodajemy przyprawy i odstawiamy na 2 godziny. Kompot zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, owoce powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Dodajemy sok z mandarynek, mieszamy, podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem pokrojonych na plasterki mandarynek i cytryny. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU”

  1. Kompot z suszonych owoców oprócz symbolicznego znaczenia ma również praktyczne 🙂 Kompot pomaga trawić i osłania nasz przewód pokarmowy przed działaniem ciężkich dań świątecznych.

  2. Pyszny napój. Pijam go tak naprawdę raz w roku, ale może właśnie dlatego smakuje tak wyjątkowo 🙂 Podoba mi się Twoje zestawienie składników – zrobię koniecznie 😀 Pozdrawiam ciepło 🙂

  3. Kompot z suszu to pozycja obowiązkowa podczas Wigilijnej kolacji. Wszyscy go lubimy. Przygotowywany przeze mnie ma kolor czerwonego wina i jest lekko kwaskowy. Pyszny po prostu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.