BOEF STROGANOW (STROGONOW)

przez | 19 grudnia 2019


Po śledziach z sosem koperkowym i sałatce śledziowej na świąteczną przystawkę, czas na danie główne. U mnie będzie to znane i popularne danie, czyli boef stroganow, znane też jako boef strogonow. To potrawa, która została pierwszy raz przygotowana w 1815 r. przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cara Aleksandra I. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Obecnie istnieje bardzo dużo wersji, a ta klasyczna to gulasz z polędwicy wołowej z dodatkiem cebuli i sosu pomidorowego. Ja przetestowałam inny rodzaj wołowiny i wyszło bardzo smacznie, tylko duszenie trwa dłużej, niż w przypadku polędwicy wołowej. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr chudej wołowiny (u mnie ligawa)
4 łyżki mąki pszennej
1 duża cebula pokrojona w cienkie półplasterki
250 gr pieczarek pokrojonych w plasterki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 listek laurowy
1/2 szklanki śmietany (co najmniej 18 %)
sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 5 minut, żeby odparować wodę. Zdejmujemy z patelni, na tej samej patelni rozgrzewamy mocno olej. Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Oczyszczoną z żył i błon wołowinę kroimy w poprzek włókien w paski grubości około 1 cm i długości 5 – 7 cm, oprószamy pieprzem i mąką (nadmiar mąki strząsamy). Wkładamy na patelnię z olejem i smażymy przez około 4 minuty mieszając, tak aby mięso zbrązowiało. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy, dodajemy pieczarki z cebulą, koncentrat pomidorowy, listek laurowy i paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 50 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest miękkie (jeśli nie to dusimy jeszcze kilka minut). Do śmietany dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy śmietanę na patelnię, mieszamy, doprawiamy danie solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem oraz kiszonym ogórkiem, smacznego 🙂

14 komentarzy do „BOEF STROGANOW (STROGONOW)

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *