DROŻDŻOWA CHOINKA Z CYNAMONEM


Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, dlatego nie może go zabraknąć w czasie świąt. Jak widać sprawdza się nie tylko, jako babka drożdżowa albo placek. W tym roku zaskoczę moich bliskich choinką z drożdżowych ślimaczków z dużą ilością cynamonu. Mam nadzieję, że to ciasto będzie fajną ozdobą świątecznego stołu. Nie mam dużych zdolności plastycznych, ale efekt wyszedł całkiem ładny. Oczywiście dekoracje na choince mogą być różne, ja przyznam się, że wykorzystałam gotowe ozdoby, ale można ozdobić ciasto, jak kto lubi, np. lukrem, roztopioną białą czekoladą, bakaliami. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(farsz)
30 gr stopionego masła
15 gr cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki drobnego cukru

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wyłożony papierem do pieczenia i odrobinę posypany mąką, rozwałkowujemy na grubość 1 cm, nadając prostokątny kształt. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrami, zwijamy roladę, kroimy ostrym nożem na kawałki grubości około 2,5 cm (powinno być 11 kawałków), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najpierw 4 kawałki, następnie 3, 2 i jeden w kształt choinki, przecięciem do góry (niezbyt ścisło, bo ciasto jeszcze urośnie), ostatni kawałek układamy na dole, przecięciem z boku i lekko uklepujemy (to będzie pieniek), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiam do ostygnięcia, następnie dekorujemy. Smacznego 🙂

20 odpowiedzi do “DROŻDŻOWA CHOINKA Z CYNAMONEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.