PLACKI Z MĄKI KOKOSOWEJ


Do tej pory nie używałam mąki kokosowej, ale zachęcona pozytywnymi opiniami, postanowiłam spróbować. Placki to fajne danie śniadaniowe, a z mąki kokosowej mają ciekawy smak i są bardzo sycące. Sprawdziły się w 100 %, a z dodatkiem jogurtu, owoców i miodu to prawdziwa śniadaniowa uczta. To też bardzo smaczne śniadanie dla osób, które ograniczają gluten (wtedy używamy bezglutenowego proszku do pieczenia). Zachęcam gorąco do spróbowania 🙂
Przepis:
45 gr mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
75 ml mleka kokosowego
szczypta soli

Olej do smażenia, np. kokosowy

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mleko mieszamy z żółtkami i cukrem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mleka i miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania płyny, dlatego ciasta nie zostawiamy, od razu zużywamy, jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy odrobinę mleka. Na patelni teflonowej rozgrzewamy 1 – 2 łyżki oleju, nakładamy ciasto na placki, po jednej łyżce na placek i smażymy z obu stron, przekładamy na talerz i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami, np. jogurt, owoce, miód. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “PLACKI Z MĄKI KOKOSOWEJ”

  1. Ostatnio gdzieś czytałam, że olej kokosowy jest bardzo niebezpieczny, bo strasznie zapycha tętnice. Podobno to potwierdzone naukowo. Więc z oleju kokosowego zrezygnowałam, ale mąkę kokosową jak najbardziej używam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.